Az angol bányászok helyzete a 19. század első felében Humán Tudományi (bölcsész)

35 OTDK, Humán Tudományi (bölcsész) Szekció, Újkori és legújabb kori egyetemes történelem (19. sz. – 1945) Tagozat.

Az angol bányászok helyzete a 19. század első felében


Hallgató: Kokrehel Flórián
Szak: tanári [2 félév [történelemtanár és állampolgári ismeretek tanára]], Képzés típusa: ma, Intézmény: Szegedi Tudományegyetem, Kar: Bölcsészettudományi Kar

Témavazető: Kökény Andrea - egyetemi adjunktus, Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar


Dolgozatomban az angol bányászok helyzetét vizsgálom meg az 1800-as évek elejétől, egészen az 1842-es „Bányák és szénbányák” törvény elfogadásáig. Az első három fejezetben felvázolom az ipari forradalom folyamatát, a munkások helyzetét, illetve Lord Ashley szerepét a törvényjavaslat kidolgozásában. A fő részben mutatom be részletesen a bányákat és az ott végzett munka körülményeit. Elemzem a káros hatások kialakulását és azok következményeit a bányászok egészségére és testi épségére. A rossz szellőztetés miatt légúti betegségek jelentkeztek náluk, s gyakran vezetett balesethez is (robbanás). A hiányos vízelvezetés és a nedves, sáros környezet megnehezítette a munkát és testi fájdalmakat idézett elő. A szűk és alacsony járatok miatt, gyakori volt a görnyedt testtartás és a gerinc, valamint a végtagok fájdalma. A létrákon való mászás és súly cipelése a testi erejük elvesztéséhez vezetett. A gyerekek számára ezeken kívül nehézséget jelentett az erőszakos munkavezető jelenléte is.
A körülmények bemutatását követően elemzem Lord Ashley politikai szerepvállalását és reformtervezetét, röviden megvizsgálom, mennyit javított a helyzeten az 1842-es törvény, s milyen változásokat idézett elő?
A dolgozatban felhasználom Lord Ashley alsóházi beszédét, a parlamenti bizottság jelentését a bányászok helyzetéről, valamint Charles C. Cobden korabeli írását, amelyben számos munkást idéz a szerző. Rajtuk kívül Leonard Horner munkája is fontos, hiszen ellenőrként járt a tárgyalt bányákban és részt vett a jelentés összeállításában.