Klímatéma Szegeden - 18 év tükrében Társadalomtudományi

35 OTDK, Társadalomtudományi Szekció, Szociológia 3. Tagozat.

Klímatéma Szegeden - 18 év tükrében


Hallgató: Gója Henrietta
Szak: Szociológia, Képzés típusa: ba, Intézmény: Szegedi Tudományegyetem, Kar: Bölcsészettudományi Kar

Témavazető: Dr. Fekete Marianna - egyetemi adjujnktus, Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar


Klímatéma Szegeden – 18 év tükrében

Az elmúlt néhány évben egyre fontosabb kérdéssé vált a klímaváltozás témája, az élhető jövő kérdése, emellett az elmúlt évben a vírushoz való viszonyulás, az általa kifejtett hatások. A dolgozat részletesen ismerteti a klímaváltozással, környezetvédelemmel kapcsolatos attitűdöket a szegedi lakosság körében. A klímafélelem, jövőfélelem környezettudatosságra gyakorolt pozitív hatásait, valamint a politikai szereplők klímaváltozással kapcsolatos fellépésének hatásait szerepelteti. Összehasonlításokat tartalmaz az országos adatokkal, valamint predikciókat tesz a jövőre az éghajlatváltozással kapcsolatban. Megvizsgálja, mit kellene tenni az egyéneknek a fenntartható fejlődés érdekében és ezek közül, a korlátozott lehetőségek miatt, mire van lehetőség?
Várt eredményeim közé tartozik, hogy bebizonyítsam, az egyén élethelyzetét meghatározó kemény változók erőteljes hatást gyakorolnak a klímatudatosságra is. Emellett igazolni, hogy a szegedi lakosság nagy része tisztában van a klímaváltozás veszélyeivel és mindent megtesz a katasztrófa elkerülése érdekében.
Kutatásom során az életkor valamint az anyagi helyzet erős befolyását tudtam megállapítani. A szegedi lakosság véleményét a materiális értékek megléte vagy hiánya nagymértékben alakítja, ezenkívül fontos, hogy a kor előrehaladtával kevéssé mutatnak érdeklődést a jövő iránt, ebből kifolyólag pedig aligha tesznek ellene. A szelektív hulladékgyűjtés számít a legelterjedtebb környezettudatos cselekvésnek, a fizetési hajlandóság azonban rendkívül alacsony szinten van. Érdekes ellentmondás figyelhető meg a kutatási eredményeim kapcsán, hiszen annak ellenére, hogy az országos adatokkal összhangban a szegedi lakosság a politikusoktól, a kormánytól és a nagyvállalatoktól várja a problémák megoldását, őket tartják a leghiteltelenebb információforrásnak a klímaváltozás problematikáját illetően.

Kulcsszavak: Szeged, klímaváltozás, környezettudatosság, klímafélelem, generációs különbségek