Fehér elefánt formájú hegyek Művészeti és Művészettudományi

35 OTDK, Művészeti és Művészettudományi Szekció, Mozgókép 2. Tagozat.

Fehér elefánt formájú hegyek


Helyezés: 3

Hallgató: Nagy Blanka Ágnes
Szak: Filmművészet, Fotóművészet és Média, Képzés típusa: ba, Intézmény: Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Kar: Kolozsvári Kar

Témavazető: Dr. Lakatos Róbert - egyetemi docens, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kar


A Fehér elefánt formájú hegyek című film az ugyanezt a címet hordozó Ernest Hemingway novella alapján készült. Az adaptáció forgatókönyve látszólag lényegesen eltért az eredeti történettől, de az alappillérek és a történet drámáját motiváló részletek, az utazás toposza megmaradtak.
A film két fiatalról szól, akik életük egy fontos döntése előtt állnak, és kapnak egy utolsó esélyt arra, hogy átgondolják végleges határozatukat, aminek a súlyát és következményét nem tudják felfogni, felmérni. Az út szélén lerobbanva, az autóban egy olyan témát vitatnak meg, ami nincs konkrétan kimondva, csak sejtetve, mert félnek nevén nevezni. Egy olyan visszafordíthatatlan döntést hoztak, ami felé elindultak és már nincs visszatérés. A két szereplő közötti feszültség főleg éretlenségükből és inkompatibilitásukból ered, gondolkodásuk, felfogásuk eltérő, együtt egy olyan megmérettetés előtt állnak, amire még nincsenek felkészülve.
A filmegészet csönd, bizonytalanság és feszültség hatja át, ezt a képi világ szimbolikus térrel, a kopár tájjal, minimális díszleti elemekkel teszi láthatóvá.
A film a kimondhatatlant próbálja elmondani, az érthetetlent megértetni, a visszafordíthatatlant visszafordítani. Egy film a döntésekről, a bizonytalanságról, kételyekről, az emberi kapcsolatok kiégéséről.