Gyógyító építészet - megoldási javaslatok szegregációban élők számára Művészeti és Művészettudományi

35 OTDK, Művészeti és Művészettudományi Szekció, Művészetelmélet 1. Tagozat.

Gyógyító építészet - megoldási javaslatok szegregációban élők számára


Hallgató: Bakos Dorottya Johanna
Szak: Építőművész, Képzés típusa: ma, Intézmény: Soproni Egyetem, Kar: Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar

Témavazető: Botzheim Bálint - tanársegéd, Soproni Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar


Ma a világon az Ensz Habitat becslései szerint hozzávetőlegesen 800 millió fő él nyomornegyedekben. Ezek a „bádogvárosok” többnyire nagyvárosok körül vagy részükként alakulnak ki. A túlnépesedés hatására egyre több problémát fognak jelenteni a nagyvárosi nyomornegyedek. A probléma orvoslására sok megoldási javaslat született eddig, azonban a várt eredmény még nem született meg. A jelenség nem csak külföldön de Magyarországon is tapasztalható. Igaz, kisebb léptékben, kisebb népsűrűséggel de hazánkban is találunk olyan elmaradt vidékeket, telepeket, melyek higiéniai és lakhatási problémái hasonlítanak a külföldi példákra. Fontosnak tartom ezt a témát, hiszen a globális felmelegedés és a migráció hatására a jövőben meg fog nőni a nyomortelepeken lakók száma. Korunk egyik legnagyobb kihívása az éghajlatváltozás okozta népvándorlás, és a nagyvárosok rohamos népességnövekedése. Hazánkban is nőni fog a periférián élők száma, ha nem foglalkozunk a problémával.
Dolgozatomban a világ legnagyobb nyomornegyedeit fogom megvizsgálni. Szeretnék kitérni az itthoni példákra is, mert a probléma hazánkban, a közvetlen környezetünkben is jelen van, bár a hazai nyomortelepek életébe nehéz belátni, nehéz pontos képet alkotni a hazai körülményekről. Szerencsére egyre több civil szervezet alakul, ami kifejezetten erre a problémakörre specializálódik. Részt veszek egy önkéntes szervezet munkájában, mely periférián élő roma gyerekeket segít. Ennek köszönhetően saját élményeim is a helyzetről. Dolgozatomban arra próbálok megoldást keresni, hogy az építészet eszközeivel hogyan tudjuk hatékonyan segíteni a telepen élő emberek életét, illetve hogyan tudjuk meggyorsítani az integráció folyamatát.