Innovatív településfejlesztés - Javaslatok Sé központjának fejlesztésére Művészeti és Művészettudományi

35 OTDK, Művészeti és Művészettudományi Szekció, Művészetelmélet 1. Tagozat.

Innovatív településfejlesztés - Javaslatok Sé központjának fejlesztésére


Hallgató: Frond Zita Dalma
Szak: Építőművész, Képzés típusa: ma, Intézmény: Soproni Egyetem, Kar: Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar

Témavazető: Botzheim Bálint - egyetemi tanársegéd, Soproni Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar


A dolgozatomban azt vizsgálom, hogy lehet-e egy olyan megoldást alkalmazni, ami egységesíteni tudja a falvak központjait, esteleg kibővíteni azokat, ezzel felvirágoztatva a közösségi életet, esetleg gazdaságot. Továbbá olyan „mobilis” rendszert létrehozni, ami akár a későbbiekben épületegyüttesként tud működni.


A témám abból született, hogy a jelenlegi lakhelyem; Sé; rendelkezik egy olyan egységgel a községben, amire már rá lehet mondani, hogy ez egy központ. Erre a központra én fejlesztési javaslatot szeretnék tenni, alátámasztva különböző vizsgálatokkal, példákkal. Történelmi, kialakulási és formai vizsgálatok alapján, pl.: mitől beszélhetünk már városról? Milyen településszerkezetek léteznek?


Szeretnék olyan falvakra, településekre koncentrálni, amelyek városok, illetve a határ közelében helyezkednek el, mivel megnőtt az igény arra, hogy a fiatal házaspárok inkább vidéken, nyugodt környezetben szeretnének családod alapítani, ezzel megadva maguknak a határon túli munka lehetőségét.