Iveco Trakker tehergépjármű felépítményének tervezése Műszaki Tudományi

35 OTDK, Műszaki Tudományi Szekció, Géptervezés 1 Tagozat.

Iveco Trakker tehergépjármű felépítményének tervezése


Különdíj: t

Hallgató: Fehér Ottó
Szak: Gépészmérnök, Képzés típusa: bsc, Intézmény: Nyíregyházi Egyetem, Kar: N

Témavazető: Krajnyik Károly - műszaki oktató, Nyíregyházi Egyetem N


Dolgozatom témája egy Iveco Trakker nehéz tehergépjármű felépítményének a tervezése. A tervezés és a vizsgálat során a jármű közúti tulajdonságaira (pl. kanyarfolyosóban való viselkedés), a segédalváz szilárdságtani vizsgálatára, a szabványos kötőelemek megválasztására és a kompresszorok kiválasztásának a szempontjaira tértem ki.


Az időközben elkészült és az ügyfél számára átadott felépítmény az AJG Agrogép Jármű- és Gépgyártó KFT egyedi készítésű felépítményeinek a sorába tartozik. Minden elkészült felépítmény az ügyfél igényei szerint és az általa kiválasztott tehergépjárműhöz igazodik. A dolgozatomban vizsgált felépítmény típus azért is kiemelkedő az egyedi típusok között, mivel több extra felszereltséget is tartalmaz. Ilyen extra felszereltség a Jurop gyártmányú hidraulikusan mozgatható tömlődob és szívókar, amely által jelentősen kibővül a felhasználási terület, vagy a DEST – dekantáló rendszer, amely segítségével megtörténik az iszapfázis fölötti víz leválasztása. További extra a két kompresszor alkalmazása, amelyek a többi típustól megkülönböztetik: egy nagy teljesítményű szívó és egy kisebb teljesítményű ürítő kompresszor. A tartályfenék lezárása hidraulikus kapcsokkal történik, ez szintén növeli a használati értékét és a komfortot a gépkezelő számára. A hidraulikus kapcsok ellenőrzését is elvégeztem.


Külön figyelmet szükséges fordítani a segédalváz méretezése mellett annak megfelelő kialakítási módjára és a jármű fő alvázához történő rögzítésére. A megfelelő kötéstípusok alkalmazása szintén fontos a későbbi hibamentes üzemeltetés szempontjából. Az előbbiek mellett vizsgáltam az alkalmazott szabványos kötőelemek számát is, mivel fontos, hogy a későbbiekben a törvényileg meghatározott erőhatásoknak ellen tudjanak állni.