A kihasználatlan és dekadenciára ítélt területek fejlesztése Műszaki Tudományi

35 OTDK, Műszaki Tudományi Szekció, Építészet Tagozat.

A kihasználatlan és dekadenciára ítélt területek fejlesztése


Hallgató: Molnár Eszter / Gqyday
Szak: építészmérnöki osztatlan, Képzés típusa: o, Intézmény: Pécsi Tudományegyetem, Kar: Műszaki és Informatikai Kar

Témavazető: dr. Gyergyák János - docens, Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar


A KIHASZNÁLATLAN ÉS
DEKADENCIÁRA ÍTÉLT TERÜLETEK FEJLESZTÉSE


Terület megnevezése: építészet, várostervezés
A szerző neve: Molnár Eszter
Építészmérnöki osztatlan, V. évfolyam
Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar
Konzulens: dr. Gyergyák János, egyetemi docens

Bolygónk védelmére egyre nagyobb figyelmet fordítunk a mindennapjaink során. Építészként a tervezés alatt foglalkoznunk kell azzal, hogy környezetünket miként tudjuk megóvni. Nap, mint nap valósulnak meg új épületek érintetlen zöldfelületeken, nem törődve a már meglévő, értékes területen elhelyezkedő, felhagyott rozsdaövezetekkel.
Kutatásom célja olyan területek vizsgálata, melyek Pécs és Tapolca, illetve ezen városi szövetek környezetében fellelhetők, azonban kihasználatlanul és elhagyatottan állnak egy új rendeltetésre várva.
Dolgozatom során különböző övezetek egykori és jelenkori működésébe nyújtok betekintést, mely területeknek az értéke és rehabilitációja egyre inkább elengedhetetlen szerepét képezi a fenntartható építészetnek.
Kutatásomban különféle példákkal is foglalkozom, hiszen a rozsda- és barnamezős övezetek rehabilitációja egyre inkább meghatározó helyet foglalnak el az építészetben. A témával kapcsolatos legfontosabb megvalósult munkák bemutatása után- összegzésként eddigi rozsdaövezetekhez kapcsolódó munkáimat mutatom be azzal a céllal, hogy a rozsdaövezetekben rejlő szépségeket feltárjam és szélesebb körben is megismerhetővé tegyem.