Mezőgazdasági melléktermék és tiszta cellulóz biogáz termelésének modellezése laboratóriumi kísérletben Műszaki Tudományi

35 OTDK, Műszaki Tudományi Szekció, Víz- és környezetmérnöki modellezés Tagozat.

Mezőgazdasági melléktermék és tiszta cellulóz biogáz termelésének modellezése laboratóriumi kísérletben


Hallgató: Suhajda Erzsébet
Szak: környezetmérnöki, Képzés típusa: bsc, Intézmény: Pécsi Tudományegyetem, Kar: Műszaki és Informatikai Kar

Témavazetők: Czakóné dr. Vér Klára - ny. egyetemi docens, Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar ,
Somfai Dávid Márton - tudományos segédmunkatárs, Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar


Munkám során különböző szubsztrátok biogázkihozatalát, illetve a biogázhozam növelésének lehetőségeit vizsgáltam irodalomkutatással és laboratóriumi kísérletekkel.

A biogázhozam-növelési lehetőségek közül a ko-fermentációs eljárásokat laboratóriumi körülmények között is teszteltem sűrített szennyvíziszap, silózott kukorica és cellulóz különböző arányú keverékeivel. Laboratóriumi kísérleteimben 4-6 napos batch fermentációkat végeztem mezofil körülmények között. Az állókultúrához szennyvízalapú biogázüzem kirothasztott iszapját adagoltam oltóiszapként. WTW Oxitop mérőfejeket használtam nyomáskülönbségen alapuló méréseimhez. A fermentorban kialakuló nyomáskülönbség a lezajló biológiai folyamatok eredménye, amelyből következtethetünk az adott szubsztrát felhasználhatóságára önálló vagy ko-fermentációs szubsztrátként. Kísérleteim során a ko-fermentációval 246%-kal nagyobb nyomásváltozást sikerült elérni, mint a sűrített szennyvíziszap önálló rothasztásával.