Líbia geopolitikája Fizika, Földtudományok és Matematika

35 OTDK, Fizika, Földtudományok és Matematika Szekció, Politikai- és történeti földrajz Tagozat.

Líbia geopolitikája


Hallgató: Papp Zoltán
Szak: történelem-földrajz, Képzés típusa: o, Intézmény: Nyíregyházi Egyetem, Kar: N

Témavazető: Dr. Kókai Sándor - főiskolai tanár, Nyíregyházi Egyetem N


Absztrakt

Tudományos diákköri dolgozatom elkészítése során a hazai és nemzetközi szakirodalom alapján alaposan tájékozódtam Líbia geopolitikai helyzetéről, azonban minél többet olvastam a témában, annál inkább bizonyosodott be egy hiányérzetem. Nevezetesen az, hogy mennyi kérdőjel van még az országgal kapcsolatban. A dolgozatomban részletesen elemeztem és bemutattam a líbiai konfliktus történelmi, bel- és külpolitikai problémáit, illetve ezek nemzetközi és regionális hatásait. Történelmi példákon keresztül is érzékeltettem, hogy Líbia, hasonlóan más katonai diktatúra alól felszabadult országhoz, miképpen süllyed a teljes politikai káoszba és milyen módon tud még továbbra is egységes maradni területileg.
A dolgozatom egyik kiemelten fontos eleme, hogy részletesen megvilágítottam Oroszország viszonyát egykori befolyás övezetéhez, amelynek nemzetközi megítélésén a krími válság okozott csorbát. Rávilágítva arra a tényre is, hogy meddig és milyen lépéseket tehet meg. Fontos volt annak érzékeltetése is, hogy a másik nagyhatalom, az Amerikai Egyesült Államok miképpen vélekedik a több szereplős polgárháborúról, különösen az Barack Obama és Donald Trump váltás előtt és után.
Napjain fő geopolitikai-geostratégiai kérdései az alábbiak: Milyen változást hozhat Washington külföldi szerepvállalásaiban a demokrata Joe Biden? Hogyan viszonyul az Erdogan vezette agresszív török külpolitika ehhez? Milyen regionális szereplők avatkoznak be a konfliktusba és milyen érdekeik fűzik ehhez? Miképpen és milyen eszközökkel igyekszik az észak-afrikai ország konfliktusát rendezni az Európai Unió és milyen gazdasági vagy belbiztonsági érdekei fűzik ehhez? A 2020. október 23-án született végleges tűzszünet valóban végleges lesz, vagy csupán átmeneti, ahogy az korábban is? A kérdések megválaszolása további kérdéseket és kutatási feladatokat generál a témában számomra is.