A népzenei érdeklődés felmérése az északkelet-magyarországi régióban a 7-8. évfolyamon Pedagógiai, Pszichológiai, Andragógiai és Könyvtártudományi

35 OTDK, Pedagógiai, Pszichológiai, Andragógiai és Könyvtártudományi Szekció, Élethosszig tartó tanulás Tagozat.

A népzenei érdeklődés felmérése az északkelet-magyarországi régióban a 7-8. évfolyamon


Hallgató: Janurik Tímea
Szak: ének-zene tanár, népzene- népi kultúra tanár, Képzés típusa: o, Intézmény: Nyíregyházi Egyetem, Kar: N

Témavazetők: Dr. Hollósi Hajnalka Zsuzsanna - főiskolai docens, Nyíregyházi Egyetem N ,
Kerekes Rita - mesteroktató, Nyíregyházi Egyetem N


Kulcsszavak: elitiskola, alacsony státusú diákkompozíciójú iskola, ének-zene óra, zenei tevékenységek, népzenei attitűd, népzenei tudás


Kutatásunkban a Szabolcs- Szatmár- Bereg megyei és Borsod- Abaúj- Zemplén megyei iskolák 7-8. évfolyamán mérjük fel a népzenei attitűdöt és népzenei tudást 108 fős elemszámmal. A vizsgált iskolák közül kettő alacsony státusú diákkompozíciójú iskola az országhatárhoz közel, kettő elitiskola a megyeszékhelyeken. Saját fejlesztésű kérdőívet használtunk az adatok felvételére. Három intézmény papíralapú, egy iskola online kérdőívet töltött ki a vírushelyzet miatt. A kérdések öt témakörbe rendezhetők, ezek alapján felmértük a családi hátterüket, zenei tevékenységüket, népzenei attitűdjüket és népzenei tudásukat, illetve a tanulók válaszai alapján képet kaptunk arról, hogy a tanárok hogyan vonják be a népzenét az ének-zene órába.

Témaválasztásunk aktualitását a 2020-ban érvénybe lépő NAT adja (NAT, 2020), melynek keretében alsó tagozatban és 5. évfolyamon is heti két ének-zene óra keretében sajátíthatják el az ismereteket a diákok. Így az emelt óraszám hozzájárulhat, hogy a diákok még jobban megismerjék és megszeressék a népi kultúrát, népzenét.

Vizsgálatunkhoz felhasználtuk a közismereti tantárgyi és klasszikus zenei attitűd legjelentősebb szakirodalmát, a vizsgált iskolák pedagógiai programját, továbbá a 2020-ban megjelenő NAT ének-zene kerettantervét.

Hipotézisünk szerint a vizsgált korosztály népzenei tudása megfelel a NAT szerinti elvárásoknak, a tanulók népzenéhez való hozzáállása azonban alacsony érdeklődési szintet mutat.

A válaszok alapján összefüggés tapasztalható a korábban zenét tanuló szülők és a gyermekek zenetanulása között. A vizsgált populáció kis hányada vesz részt iskolai és iskolán kívüli zenei tevékenységekben, még kisebb arányban népzenéhez köthető tevékenységben. Hipotézisünk beigazolódott, miszerint megfelelő a tanulók tudása, érdeklődésük alacsony mértékű. Az elitiskolába járók tudása és érdeklődése magasabb szintű, mint az alacsony státusú diákkompozíciójú iskolába járó társaiké.