Út az ideális közösségi illemhely felé Művészeti és Művészettudományi

35 OTDK, Művészeti és Művészettudományi Szekció, Művészetelmélet 1. Tagozat.

Út az ideális közösségi illemhely felé


Hallgató: Vukovics Vivien
Szak: Építőművész, Képzés típusa: ba, Intézmény: Pécsi Tudományegyetem, Kar: Műszaki és Informatikai Kar

Témavazető: Dr. Gyergyák János - egyetemi docens, Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar


Út az ideális közösségi illemhely felé

A szerző(k) neve: Vukovics Vivien
Építőművész Ba, III.
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Konzulens (ek): Dr. Gyergyák János, egyetemi docens
Építészet és Várostervezési Tanszék

A kutatásom célja köztéri illemhelyek kialakításával és üzemeltethetőségével kapcsolatos alternatívák feltárása, ami megoldást jelenthet a funkció városi környezetből való egyre drasztikusabb eltünésére.
A kutatás tárgya a nyilvános illemhelyek újra gondolása a kortás építészet eszközeivel és értékeivel kombinálva, kritériumainak megvizsgálása, valamint az illemhelyekkel szemben támasztott igények felmérése. Komplexen áttekintve a problémát, nem egyszerű megfelelő, mindenre kiterjedő szabályokat létrehozni, ugyanis korábban már több kezdeményezés volt világszerte a témával kapcsolatosan. Városépítészeti, illetve településképi megközelítésből, kihívást jelent, hogy a városi szövetbe is megfelelően illeszkedjen ez a funkció és hatékonyan működjön. A kutatásomban több példa értékű megoldást vizsgálok meg, különféle szempontból az arany középutat keresve.
A kutatásom eredménye egy olyan segédlet létrehozása, amivel segíteni tudom a közterületi illemhely tervezését, továbbá olyan modell létrehozása, ami segítségével a vizsgált funkció hosszabb távon szerves része lehet a települési szövetnek, miközben fenntartható módon üzemel.