Katasztrófa utáni építészet Napjaink katasztrófahelyzetének lehetséges megoldásai Művészeti és Művészettudományi

35 OTDK, Művészeti és Művészettudományi Szekció, Művészetelmélet 1. Tagozat.

Katasztrófa utáni építészet Napjaink katasztrófahelyzetének lehetséges megoldásai


Hallgató: Fekecs Anna
Szak: Építőművész, Képzés típusa: ma, Intézmény: Pécsi Tudományegyetem, Kar: Műszaki és Informatikai Kar

Témavazetők: Dr. Tamás Anna Mária - egyetemi docens, Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar ,
Rácz Tamás - egyetemi tanársegéd, Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar


A világtörténelemben mindig jelen voltak különböző típusú katasztrófák, viszont napjainkban az ember által okozott katasztrófák és a klimatikus változások következtében a katasztrófák száma jelentősen megsokszorozódott.

Az olyan  katasztrófa bekövetkezése után, amely az otthon elvesztésével jár, az építészek feladata a leggyorsabban lakhatást biztosítani a károsultaknak, hiszen az otthon elvesztésének számos környezetpszichológiai hatása is van. A gyors reagálás végett nincs idő részletes kutatásra, viszont a már megtörtént katasztrófa utáni építészetből merítve és az ott élő emberek véleményeire, tapasztalataira hagyatkozva egy tisztább képet kapunk a meglévő kivitelezésekről, illetve a jövőbeni tervezés során ez segítséget nyújthat. Emelett fontos megvizsgálni az emberek szociológiai, társadalmi, pszichológiai igényeit a teljeskörű eredmény eléréséhez.

Kutatásom során kérdőív kitöltésekkel, személyes elbeszélgetéssel és online konferencián való aktív részvétellel támasztom alá a fent említett állításaimat, amely segítéségével a későbbiekben esedlegesen bekövetkező katasztrófaesemények gyors és jó reagálását eredményezheti.