A tőkepiaci érték alakulása a Covid-19 pandémia során, a likviditás és pénzügyi mutatók tükrében Közgazdaságtudományi

35 OTDK, Közgazdaságtudományi Szekció, Pénzügy - vállalati pénzügyek Tagozat.

A tőkepiaci érték alakulása a Covid-19 pandémia során, a likviditás és pénzügyi mutatók tükrében


Helyezés: 3

Hallgató: Szemerédi András
Szak: Pénzügy és számvitel, Képzés típusa: ba, Intézmény: Budapesti Gazdasági Egyetem, Kar: Pénzügyi és Számviteli Kar

Témavazető: Dr. Hegedűs Szilárd - adjunktus, Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli Kar


A COVID-19 járványhelyzet miatt kialakult gazdasági helyzet számos problémát hozott felszínre a cégek életében. A válságkezelésüket nagyban befolyásolta az, hogy milyen likviditási helyzettel rendelkeztek. Jellemzően a magasabb likviditású cégek könnyebben vészelték át a válsághelyzetet.
Fő kérdésem, hogy valóban van-e kapcsolat a vállalkozások tőkepiaci értéke és a működésük eredményességéről árulkodó mutatószámok között, továbbá mondhatjuk-e azt, hogy a likviditás hatással van a vállalatértékre? A dolgozatot a belső érték különböző dimenzióinak megfogalmazásával kezdtem, majd rátértem, hogy milyen mutatószám rendszer áll rendelkezésünkre ezek vizsgálatára. Itt kitértem a pénzügyi- és likviditási mutatók jelentőségére. Ezután a vállalatértékelés főbb módszereit ismertettem röviden, majd a hatékony piaci elmélet viszonylatában megfogalmaztam, kutatásomnak miért a tőzsde a legjobb forrás jelen esetben.
Ezután a következett a dolgozat fő kérdésének tesztelése. Saját adatbázist állítottam össze a Budapesti Értéktőzsdén kereskedett vállalatok árfolyamairól, valamint a tárgyalt pénzügyi és likviditási mutatószámairól. Ezt követően a hipotéziseimet teszteltem korreláció számításával. Itt azt vizsgáltam, hogy mutatkozik-e összefüggés a mutatószámok, illetve a COVID miatti piaci leértékelődés és azt követő korrekció között.
A kutatás eredményei alapján azt a következtetést vontam le, hogy a likviditási- és néhány pénzügyi mutató valóban összefüggésben van a vállalatértékkel. A mutatószámok tekintetében érdekes módon legtöbb esetben nem a legutolsó pénzügyi év aktuális értéke, hanem az utóbbi 4 év átlaga mutatott összefüggést a vizsgálatok során. Az eredmények ismeretében további fontos tanulságokat vontam le, melyet kis- és középvállalkozások is tudnak hasznosítani az üzletmenetük során.
Remélem, hogy rezümém olvasása felkeltette az olvasó érdeklődését dolgozatom iránt, valamint, hogy annak olvasása ugyanolyan izgalmat jelent majd, mint annak megírása volt számomra.