Az Y és Z generáció biztos jövőképe: egy fenntartható nyugdíjrendszer Magyarországon Közgazdaságtudományi

35 OTDK, Közgazdaságtudományi Szekció, Gazdaságpolitika - környezeti és társadalmi fenntarthatóság Tagozat.

Az Y és Z generáció biztos jövőképe: egy fenntartható nyugdíjrendszer Magyarországon


Hallgatók: Sipos Johanna
Szak: Nemzetközi gazdálkodás, Képzés típusa: ba, Intézmény: Budapesti Gazdasági Egyetem, Kar: Külkereskedelmi Kar,
Besenyei Loretta
Szak: Nemzetközi gazdálkodás, Képzés típusa: ba, Intézmény: Budapesti Gazdasági Egyetem, Kar: Külkereskedelmi Kar,
Tar Dániel Attila
Szak: Nemzetközi gazdálkodás, Képzés típusa: ba, Intézmény: Budapesti Gazdasági Egyetem, Kar: Külkereskedelmi Kar

Témavazető: Dr. Antalóczy Katalin - Tanszékvezető, Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Kar


Dolgozatunkban az elmúlt évek egyik legvitatottabb és legfontosabb témakörét járjuk körbe. Az elöregedő társadalmak világszerte komoly fejtörést okoznak, mind a fenntarthatóság, mind demográfiai szempontból. A várható élettartam növekedése, illetve a tartósan alacsony születésszám folytán az elkövetkező évtizedekben az időskorúak teljes népességhez viszonyított aránya jelentősen növekedni fog. Ennek eredményeként a munkaképes korúak aránya csökken, növekvő terhet jelent az öregedő népesség számára szükséges szociális szolgáltatások költségeinek fedezése, kialakul egy fenntarthatatlan nyugdíjrendszer. Magyarországon a tendencia hasonló végkifejletet mutat...


Tanulmányunk központi kérdése, hogy milyen reformokkal lehetne szembenézni a globális demográfiai kihívásokkal, és ennek megfelelően kialakítani egy fenntartható, biztonságos, az Y és Z generáció számára is kiszámítható nyugdíjrendszert Magyarországon? Válaszunkat számos nemzetközi példán keresztül kívánjuk megtalálni, olyan országok vizsgálatával, melyek sikeres nyugdíjreformokat tudtak bevezetni az elmúlt időszakban. Kutatásunk során szekunder és primer forrásokra is hivatkozunk a probléma teljeskörű megértése és hasznos javaslatok szerzése céljából. Feldolgozzuk a témához kapcsolódó legfontosabb magyar és nemzetközi szakirodalmakat (MNB: Versenyképességi jelentés, Versenyképességi program, OECD jelentések). Ezek mellett több magyar szakértő (Szikra Dorottya, Szegő Szilvia) témában írt tanulmányait, könyveit is igénybe vesszük a válaszok felleléséhez. Kvantitatív primer kutatásként egy kérdőív keretein belül mérjük fel az Y és Z generáció általános tájékozottságát a jelenlegi nyugdíjrendszerről, és véleményüket a lehetséges reformötletekről. Kvalitatív kutatásként kettő mélyinterjút készítünk a nyugdíjrendszerben jártas magyar szakemberekkel, Simonovits Andrással és Giday Andrással.

Dolgozatunk várhatóan bebizonyítja, hogy a jelenlegi magyar nyugdíjrendszer hosszútávon fenntarthatatlan, a demográfiai kihívások leküzdésére alkalmatlan, és a mai fiatalok számára nem nyújt biztos jövőképet. Terveink szerint a források feldolgozása során mélyen megismerjük az Y és Z generáció motivációit és igényeit, és reális javaslatokat kapunk a jelenlegi rendszer megújítására. Célunk megtalálni azokat a konzekvens és megvalósítható nyugdíjreformokat, amik beilleszthetőek a magyar nyugdíjrendszerbe és beépítésükkel elkerülhető lesz a nyugdíjkorhatár emelése Magyarországon.