A magyarországi kisüzemi sörfőzdék, és a betétdíjas rendszer Közgazdaságtudományi

35 OTDK, Közgazdaságtudományi Szekció, Fenntartható fejlődés - zöld vállalati gyakorlatok Tagozat.

A magyarországi kisüzemi sörfőzdék, és a betétdíjas rendszer


Hallgató: Tóth Ádám
Szak: Nemzetközi Gazdálkodás, Képzés típusa: ba, Intézmény: Budapesti Gazdasági Egyetem, Kar: Külkereskedelmi Kar

Témavazető: Dr. Majoros Pál - főiskolai tanár, Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Kar


A dolgozat fő kérdése, hogy a kisüzemi sörfőzdék miért nem teszik betétdíjassá a termékeiket, milyen okai vannak ennek. A kisüzemi sörfőzdék főként a vendéglátóiparban értékesítik a termékeiket, ugyanakkor sokan a kiskereskedelemben is. A kiskereskedelemben értékesített söreik egy részét sörösüvegben értékesítik. A magyarországi betétdíjas üvegvisszaváltással kapcsolatban sok probléma van, melyeket a betétdíjas üvegvisszaváltás szereplői is tapasztalnak, a gyártók, forgalmazók, fogyasztók. Éppen ezért foglalkoztam a fogyasztókat érintő kérdésekkel.

A felmerült kérdések megválaszolása érdekében tanulmányoztam a témához kapcsolódó szakirodalmakat, a kisüzemi sörfőzdékkel kapcsolatos írásokat. Kérdőíveket készítettem a kisüzemi sörfőzdéknek és a fogyasztóknak is. A kisüzemi sörfőzdéknek szánt kérdőív segítségével próbáltam megismerni azokat az okokat, melyek közrejátszanak abban, hogy a kisüzemi sörfőzdék nem használják a betétdíjas üvegvisszaváltási rendszert, illetve az ezzel kapcsolatos véleményüket is próbáltam megismerni. A fogyasztóknak szánt kérdőív segítségével vizsgáltam a fogyasztókat érintő kérdéseket, például az üvegvisszaváltási hajlandóságot. A kérdőívek sajnos nem tekinthetőek reprezentatívnak az alacsony kitöltésszám miatt.

A kutatás fő kérdésére ugyanakkor sikerült megtalálnom a választ. A kisüzemi sörfőzdéknek a betétdíjas üvegvisszaváltás túlságosan költséges lenne, sokaknak beruházást kéne megvalósítaniuk annak érdekében, hogy betétdíjassá tegyék a termékeiket. Ez a probléma a jelenlegi betétdíjas üvegvisszaváltással kapcsolatos problémákhoz is kötődik. A jelenlegi üvegvisszaváltási rendszerben a gyártó dönt a betétdíj alkalmazásáról, az üvegekkel kapcsolatos logisztikai költségek is őt terhelik. Az üvegek válogatását és tisztítását is egyénileg kéne megoldania a kisüzemi sörfőzdéknek. Nem elhanyagolható ok, hogy a higiénia fontos a sörfőzés folyamata során. A palackozás terén is. A használt üvegeket a kisüzemi sörfőzdék sok esetben nem tudnák megfelelően tisztítani, vagy éppen nem bíznak abban, hogy a használt üvegekben tudnák garantálni a fogyasztók által megszokott minőséget. A fogyasztók ugyanakkor pozitívan értékelik a betétdíjas üvegvisszaváltást, a főbb problémájuk a rendszerrel kapcsolatban az, hogy kevés termék minősül betétdíjasnak.