Nagyhatalmi befolyás a Nyugat-Balkánon Közgazdaságtudományi

35 OTDK, Közgazdaságtudományi Szekció, Regionális gazdaságtan Tagozat.

Nagyhatalmi befolyás a Nyugat-Balkánon


Hallgató: Németh Dániel
Szak: Gazdálkodási és menedzsment, Képzés típusa: ba, Intézmény: Budapesti Gazdasági Egyetem, Kar: Pénzügyi és Számviteli Kar

Témavazető: Dr. Engelberth István - docens, Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli Kar


A Nyugat-Balkán történelme során mindig is valamelyik nagyhatalom érdekszférájához tartozott és ez napjainkban sincsen másképp. Maga a Nyugat-Balkán egy viszonylag újkeletű politikaföldrajzi fogalom. Napjainkban azokat az országokat jelölik így összefoglalóan, amelyek a félsziget többi államától eltérően lemaradtak az európai, illetve a transzatlanti integrációban.
A szakirodalom és a sajtó szerint az Európai Unió, az Amerikai Egyesült Államok, Oroszország, Kína és Törökország versengenek egymással a térségbeli befolyásuk növelése érdekében. Azonban a probléma az, hogy ennek nagyságára vonatkozóan nem rangsorolják a nagyhatalmakat. Kutatásom során arra vállalkoztam, hogy egy innovatív, általam kidolgozott módszerrel, mérhetővé tegyem a fent nevezett hatalmak befolyásának nagyságát és sorrendjét a régióban.
A dolgozatommal célom, hogy átláthatóbbá tegyem a Nyugat-Balkánon folyó hatalmi vetélkedést, és bemutatni, hogy az egyes nagyhatalmak melyik területen tudják jobban érvényesíteni az érdekeiket. Ezek ismerete hozzájárulhat ahhoz, hogy az Európai Unió és tagállamaként Magyarország is magasabb szintre emeljék a kétoldalú kapcsolataikat a térség országaival.
A fő kérdése a dolgozatomnak tehát az, hogy a Nyugat-Balkánra gyakorolt befolyásuk nagysága szerint, napjainkban milyen sorrendet lehet felállítani az Európai Unió, az Amerikai Egyesült Államok, Oroszország, Kína és Törökország között?
A kutatásom során legfőképpen szekunder forrásokkal dolgoztam, a témával foglalkozó szakkönyvek, folyóiratok, szakmai internetes oldalak szolgáltak hasznos információval. Munkámban segítséget nyújtottak a térségbeli országok jegybankjainak, pénzügyminisztériumainak, statisztikai hivatalinak, illetve nemzetközi szervezeteknek, kiemelten az Eurostat, az International Trade Center adatbázisai, jelentései. Az ezen forrásokból felhasznált adatok, információk alapján dolgoztam ki azt az indexáláson alapuló modellt, mely megmutatja a nagyhatalmak befolyásának nagyságát és sorrendjét a Nyugat-Balkánon.
Az úgynevezett nagyhatalmi befolyás indexben a gazdasághoz, politikához, kultúrához és valláshoz, valamint földrajzi közelséghez kapcsolódó tényezők kaptak helyet. Összességében az index által a nagyhatalmak befolyása mérhetővé, illetve rangsorolhatóvá vált aszerint, hogy mekkora a befolyásuk a Balkán-félsziget nyugati részén. A modell alapján legnagyobb befolyással az EU rendelkezik térségben, ezt követi sorrendben Oroszország, Törökország, az Amerikai Egyesült Államok és végül Kína.