TPM rendszer bevezetésének kezdeti lépései adott termelő cégnél Műszaki Tudományi

35 OTDK, Műszaki Tudományi Szekció, Minőségügy Tagozat.

TPM rendszer bevezetésének kezdeti lépései adott termelő cégnél


Különdíj: t

Hallgató: Traskiné Kovács Barbara
Szak: Gépészmérnök, Képzés típusa: bsc, Intézmény: Nyíregyházi Egyetem, Kar: N

Témavazetők: Dr. Szigeti Ferenc - főiskolai tanár, Nyíregyházi Egyetem N ,
Dr. habil. Antal Tamás - egyetemi docens, Nyíregyházi Egyetem N



A világban végbemenő változások követése számos új feladat megoldását teszi szükségessé a vállalatok részéről. A termelési idők csökkentése, a gépek folyamatos rendelkezésre állásának biztosítása a mindennapokban számtalan feladatot ad a szakemberenek. A növekvő szakember hiány megköveteli az emberi erőforrások még megfontoltabb felhasználását. A hatékonyság növelése érdekében az MSK Hungary BT a LEAN rendszer és filozófia bevezetését tüzte ki célul. Dolgozatom témája a TPM rendszer felépítésének előkészítési folyamata.
Az MSK Hungary BT egyedi tervezésű csomagolórendszerek gyártásával foglalkozik. A gyártás súlyponti részét képezi az acélszerkezeti üzem termelése. Az üzemrészben található termelőgépek meghibásodása, leállása jeletős késedelmet vagy termelés kiesést okoz. Ezért rendkívül fontos a termelőberendezések zavartalan és üzembiztos működésének biztosítása. A TPM rendszer ezt az igény hivatott kiszolgálni.
A bejárások tapasztalatai alapján a gépek környezetének kialakítása nem minden esetben optimális. Az 5S eszközeinek segítségével kialakítjuk a rendezett munkakörnyezetet és alapot teremtünk a TPM rendszer bevezetéséhez. A dolgozók oktatásával és folyamatos kontroll segítségével elindítjuk a jó gyakorlat kialakulását.
A cégnél működő kislétszámú karbantartó csoport leterheltségének csökkentése érdekében bevezettük az öntevékeny karbantartást. A feladatok elvégzését vizuálizált segédletek támogatják. A gépkezelők karbantartásba történő bevonása lehetőséget teremt a gépek álapotának részletes feltárására, mivel az operátor a munkaidőben folyamatosan a gép mellett tartózkodik, ezért hamarabb észleli a rendellenes működés jeleit. Észrevételeit folyamatosan bejegyzi a gépkarbantartási naplóba, ezzel elősegítve a karbantartók és a vezetők munkáját.
A karbantartás szakemberei folyamatos nyílvántartást vezetnek a meghibásodásokról, az elhárított hibákról és a hibaelhárításba bevont partnerekről. Feljegyzik a probléma megoldásának időszükségletét és a felmerülő költségeket. A rendelkezésünkre álló adatokból készített kimutatásokkal tervezhetőbb, átláthatóbb karbantartási rendszert tudunk kialakítani.
Célunk a gépleállások minimalizálása, a javítással töltött idők csökkentése, valamint a karbantartási költségek optimalizálása. További célkitűzésünk a gépek rendelkezésre állásának növelésével az átfutási idők javítása és a meghibásodások miatti termeléskiesés visszaszorítása.