Méhbetegségek, kezelésének lehetőségei a konvencionális- és bioméhészetekben Agrártudományi

35 OTDK, Agrártudományi Szekció, Állategészségügyi Tagozat.

Méhbetegségek, kezelésének lehetőségei a konvencionális- és bioméhészetekben


Hallgató: Kiss Bernadett, Mm Iv.
Szak: mezőgazdasági mérnöki, Képzés típusa: bsc, Intézmény: Nyíregyházi Egyetem, Kar: N

Témavazetők: Dr. Forgó István - főiskolai docens, Nyíregyházi Egyetem N ,
Kiss Ottó - Méhész, N N Nyugdíjas


Kutatásom fő célja a méheket fenyegető veszélyeken belül a Magyarországon előforduló méhbetegségek szemléltetése, illetve az ellenük való engedélyezett megelőzési- és védekezési eljárások ismertetése volt. A témakifejtés során fontosnak tartottam felhívni az olvasó figyelmét a méhészet gazdasági jelentőségére, valamint rávilágítani a méhészkedés szakmai tudásának igényeire.
Dolgozatom megírása során törekedtem minél több szemszögből betekintést nyerni a témával kapcsolatosan. A szakirodalmak tekintetében magyar és külföldi könyvek, folyóiratok, valamint internetes források egyaránt feldolgozásra kerültek. A vizsgálati módszereim között szerepelt a szekunder kutatás, melynek segítségével a magyar méhészeti ágazat helyzetét ismerhettük meg. A kutatás nagyobb részét a primer kutatás keretein belül a méhészek által kitöltött kérdőív, illetve a mélyinterjúk képezték. Ezek segítségével termelői és szakértői meglátások alapján elemeztem a problémákat.
A szakdolgozat elkészítése során egyértelművé vált számomra, hogy a méhészeti ágazatnak egyre több problémával kell szembenéznie. Ennek ellenére évről-évre gyarapszik a méhészek száma, így ma már a méhsűrűségünk az első helyen áll Európában. Sajnos az időjárási viszontagságok, a globális felmelegedés következtében egyre szélsőségesebbé váltak, ami a mézhozam csökkenése mellett, a méhpusztulást eredményezi. Méhegészségügyi tekintetben még mindig a Varroa atka jelenti a legnagyobb gondot, illetve a Nosema cerena megjelenése újabb nehézségeket hozott a gazdáknak. Meglátásaim szerint, a problémát tovább fokozza, hogy a méhészek nem rendelkeznek kellő szaktudással, ezáltal nem jól, illetve nem időben ismerik fel a betegségeket, amiből adódóan nem megfelelő eljárásokat alkalmaznak. Ezek mellett, a növényvédőszerek is nagyban hozzájárulnak a méhek élettartamának csökkenéséhez.
Összességében, úgy gondolom a dolgozat megírásával sikerült feltárnom a fontosabb méhegészségügyi problémákat és egyfajta iránymutatást adni ezeknek a lehetséges megoldására. Nagyon hasznos volt számomra a témában való vizsgálódás, ugyanis ezáltal én is mélyebben megismerkedtem a méhészet rejtelmeivel. Az elméleti rész elsajátítása mellett, igyekeztem gyakorlatban is megismerkedni a szakmával. Több méhészetben segítettem, ami által sok új ismeretet szereztem.