A co-housing, mint a szociális lakhatási krízis lehetséges megoldása Műszaki Tudományi

35 OTDK, Műszaki Tudományi Szekció, Urbanisztika és településtudományok Tagozat.

A co-housing, mint a szociális lakhatási krízis lehetséges megoldása


Hallgató: Nagy Diána
Szak: Építész, Képzés típusa: msc, Intézmény: Óbudai Egyetem, Kar: Ybl Miklós Építéstudományi Kar

Témavazető: Bognár Melinda Zsófia - egyetemi tanár, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kar


Kutatásom fő célja megállapítani, hogy a szociális bérházak problémáira, hiányosságaira és kihívásaira jó megoldás lehetne-e a co-housing rendszerű lakóház. Dolgozatomban ennek igazolására, és még inkább feltételeire keresem a választ.

A jövő szociális lakásrendszerének kialakításához meg kell ismerni a jelenlegi rendszer problémáit, hiányosságait. Majd meg kell fogalmazni a megoldási javaslatokat, melyek ötvözik a beruházó/önkormányzat és a házat lakóinak igényeit. A feladat összetett, ami egy interdiszciplináris - építészekből, szociológusokból, közgazdászokból álló - csapatot kíván. Dolgozatomban az építész szemszögéből közelítek a szociális co-housing tervezéséhez.

Megoldási javaslataim bizonyítására először rendszer szintem elemzek és párhuzamba állítok szociális bérház rendszereket. Kutatásom épület, majd lakóközösség elemzés szintjén folytatódik.
A szociális lakásrendszer erősen függ a helyi hagyományoktól. Ezért érdemes megfigyelni azt is, hogy mit tanulhatunk a nagy állami lakásépítéseinkből. A körülöttünk lévő példák segíthetnek megtalálni a jó irányokat és az elkerülendő utakat.

Minden korábbi tapasztalat birtokában érdemes megfogalmazni, hogy milyen feltételek mellett beszélhetünk Magyarországon szociális co-housingról. Ezek tudatában kerül bemutatásra az első magyar önkormányzati szociális collective housing.

A co-housing lakhatási forma egyre népszerűbb, egyre többen ismerik meg. Mivel a lakhatási kérkedésekben érdemes a jövendőbeli lakók, a lakosság igényeit is felmérni, kutatásomhoz kérdőíveket készítettem az elemzett épületekhez és a co-housing lakhatási formához. Ezzel szeretném kiegészíteni az építészeti látásmódot és alátámasztani vagy megcáfolni állításaimat.