Közösség és egyén igényei egy kollégium épületébe integrálva Művészeti és Művészettudományi

35 OTDK, Művészeti és Művészettudományi Szekció, Építészet 5. Tagozat.

Közösség és egyén igényei egy kollégium épületébe integrálva


Hallgatók: Hőnigh Orsolya Dorothea
Szak: építész, Képzés típusa: msc, Intézmény: Óbudai Egyetem, Kar: Ybl Miklós Építéstudományi Kar,
Keresztes Zsanett
Szak: építész, Képzés típusa: msc, Intézmény: Óbudai Egyetem, Kar: Ybl Miklós Építéstudományi Kar,
Tóth Gábor Tibor
Szak: éítész, Képzés típusa: msc, Intézmény: Óbudai Egyetem, Kar: Ybl Miklós Építéstudományi Kar

Témavazető: Dr. Csanády Gábor Mátyás - Főiskolai tanár, Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar


"Az ember nem csak egyéni életét éli, mint elkülönülő személy, hanem, tudatosan vagy öntudatlanul, kora és kortársai életét is."

A pályázat célja az Óbudai Egyetem Reischl Gábor Kollégiumba (1145, Budapest, Jávor utca 9. hrsz.: 32683/2-3), a Kapy Jenő Építész Szakkollégium és a Pozsgai Lajos Építőmérnök Szakkollégium elhelyezése, illetve a professzori-oktatói vendégszobák kialakítása.

Tervezésünk során fontosnak tartottuk a Jávor utcai épület környezetbe, és a korba, azaz a 21. századba való illesztését. Célunk egy korszerű, energiatudatos, innovatív építészeti és építőipari kollégium létrehozása.

Kihívásként tekintettünk a feladatra, mely egy meglévő, korábban egészségügyi, rehabilitációs funkcióra, igényekre kialakított épület újragondolását jelentette. Az alapkoncepció kialakítása során arra koncentráltunk, hogy a lehető legkevesebb épületszerkezeti átalakítással tudjunk létrehozni jól működő, komfortos térkapcsolatokat, amik teljes egészében kiszolgálják a kollégiumi lakók és vendégek igényeit, ezáltal lecsökkentve a bontási költségeket.
Tervünkben az okos-szemlélet, az akadálymentesség, az igények teljeskörű kiszolgálása fontos szempont volt. A közösség és az egyén szükségletei előtérbe helyeződtek, hiszen a jelenlegi világjárvány az egyének, közösségek elszeparálódására kényszerít, míg egy kollégiumi élet nélkülözhetetlen és fontos velejárója a közösségi mag kiépítése (annak érdekében, hogy 40-50 éves csoporttalálkozók szervezésére is lehetőség nyíljon.)
Az épületet egy önműködő élettérként képzeltük el, ahol minden rendelkezésre áll, s amely kevés külső ellenőrzéssel is megfelelőképpen tud üzemelni a megfelelő és logikus térszervezésnek, valamint a korszerű biztonságtechnikának köszönhetően.
A kollégista életében az egyéni fejlődés és a csoportos problémamegoldás, a közösségi tevékenységek, a megfelelő szocializáció a szakmabeliek körében egyaránt fontosak. Így a nyugodt, meditatív légkör megteremtése, mely a szeparálható szobákban, a kertben, vagy akár a teraszokon is meg tud valósulni, akárcsak a közösség kovácsolása, melynek a „dolgozó terek”, a sportolási, rekreációs terek is lehetőséget biztosítanak.

Célunk, hogy egy minden igényt kielégítő kollégiumot hozzunk létre. Mi szeretnénk ebben a kollégiumban lakni, szeretnénk itt megélni a Közösség és az Egyén kapcsolatát egy Boxban a kollégium Boxában, vagyis Box a Boxban.