A LED-fény retina károsító hatásának vizsgálata Biológia

35 OTDK, Biológia Szekció, Neurobiológia 1. Tagozat.

A LED-fény retina károsító hatásának vizsgálata


Hallgató: Balogh Boglárka
Szak: Biológia, Képzés típusa: bsc, Intézmény: Pécsi Tudományegyetem, Kar: Természettudományi Kar

Témavazető: Dr. Kovács-Öller Tamás - tudományos munkatárs, Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar


A mai világban széles körben elterjedt LED-ek (Light Emitting Diode) a szem számára hasznos információt tartalmazó fotonokat bocsát ki, azonban a spektrumában található kék fény az UV után a legmagasabb energiájú fény, amely a retinát eléri.
Kutatásunk során ki szerettünk volna deríteni, hogy pontosan milyen hatást gyakorol a retinára ez a fény. Ehhez egy egér állatmodellt alkottunk, ahol a kezelt állatok LED-kitettsége egy átlagos irodai dolgozóéval egyeztek meg. A kezelés után a hatások vizsgálatára globális szinten apoptotikus markerek (Bax, Casp3) és túlélési faktor (Bcl-2) expresszióját határoztuk meg qPCR segítségével, a primer gyulladási folyamatokat pedig mikroglia és kaszpáz-3 aktivációval vizsgáltuk immunhisztokémiai jelölések segítségével.
Azt tapasztaltuk, hogy globális szinten a LED-kezelés hatására megnőtt az apoptotikus markerek szintje, azonban a túlélési faktor expressziója szignifikánsan nagyobb volt, mint a két apoptotikus marker szintje, így az apoptotikus jel ellensúlyozódik a vizsgált állatokban.
A primer gyulladási folyamatok vizsgálata során azt figyeltük meg, hogy a mikroglia és kaszpáz-3 aktiváció szignifikánsan megnőtt azon állatok retinájában, melyek LED kezelve voltak.
Összességében elmondható, hogy a LED-fény változásokat indukál a retinában, azonban a túlélési faktorok szintjének növekedése ezt ellensúlyozhatja. A gyulladási folyamatokat indikáló mikroglia aktiváció a belső retinában mindenhol megfigyelhető az állatmodellünkben, amely a LED technológiák óvatosabb használatára figyelmeztet.