Nők a török politikában a XX. Század második felében Humán Tudományi (bölcsész)

35 OTDK, Humán Tudományi (bölcsész) Szekció, 1945 utáni egyetemes történelem Tagozat.

Nők a török politikában a XX. Század második felében


Hallgató: Biró Dávid
Szak: Történelem, Képzés típusa: ma, Intézmény: Eötvös Loránd Tudományegyetem, Kar: Bölcsészettudományi Kar

Témavazető: Byrappa Ramachandra - egyetemi adjunktus, Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar


Jelen kutatásom céljai közé tartozott, hogy bemutassam a török nők és a politika viszonyát a XX. század második felére fókuszálva. Dolgozatomban nem kizárólag a török női politikusportrékra fókuszál, hanem szeretnék rávilágítani arra, hogy a török nők milyen viszonyban vannak/voltak a politikával, mennyire érdeklődtek a politikai kérdések iránt 
Mivel magyar nyelven nem jelentek meg tanulmányok, elemzések e nagyon fontos és jelentős témával kapcsolatban, így fontosnak tartom, hogy a nőket érintő politikai és társadalmi változások kezdeti szakaszaival is foglalkozzam. Ezen fejezetek nélkül kevéssé rajzolódna ki a dolgozatom fő mondanivalója, konklúziója. 
Ennek eredményeképpen meg kell vizsgálni azt a korai időszakot, amikor a nők először kaptak arra lehetőséget, hogy megmérettessék magukat a politika színpadán. Továbbá szeretnék betekintést nyújtani a török társadalom archaikus jellegébe, a patriarchális társadalom legjellemzőbb problémáinak feltárásával, amely véleményem szerint alapjaiban meghatározza a török társadalom nőképét és befolyásolja, hogy a török férfiak ma miként gondolkodnak nőtársaikról. Az elemzés alá vett korszak/korszakok során szeretném bemutatni a török nők lehetőségeit az oktatás és a munkaerőpiac területén. Mivel a dolgozat központi része a török nők és a politika területét érintené, így fontos szerepet kapnak a török nők közéleti tevékenységei, lehetőségei, ahol szeretném bemutatni a török nő viszonyát a politikához és elemezni fogom a török női politikusok lehetőségeit is. A folyamatot egészen a 21. század kezdeti időszakáig vizsgálom ahol egy új politikai formáció, az AKP ragadta magához a hatalmat. A dolgozat utolsó részeként három jelentős török női politikus jelentőségét szeretném röviden bemutatni.