Földrajz és diplomácia a Balkán háborúk idején 1912-1913 Humán Tudományi (bölcsész)

35 OTDK, Humán Tudományi (bölcsész) Szekció, Újkori és legújabb kori egyetemes történelem (19. sz. – 1945) Tagozat.

Földrajz és diplomácia a Balkán háborúk idején 1912-1913


Helyezés: 1

Hallgató: Kisling Zénó
Szak: földrajz-történelem tanárszak, Képzés típusa: o, Intézmény: Eötvös Loránd Tudományegyetem, Kar: Bölcsészettudományi Kar

Témavazető: Juhász Balázs - egyetemi adjunktus, Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar


Dolgozatom a Balkán-háborúk diplomáciájára fókuszál. Annak ellenére, hogy ez egy jól feldolgozott téma, sikerült ezt új szemszögből megközelítenem. A dolgozatban a modern értelemben vett földrajztudomány hatását vizsgálom a nemzetközi kapcsolatok és tárgyalások tükrében. Terjedelmi korlátok miatt, ezt az Osztrák-Magyar Monarchia tevékenységére korlátozva teszem.
Ennek megfelelően bemutatom a földrajz intézményesülésének folyamatát az osztrák és a magyar birodalom részben, beleértve a legfontosabb kutatókat és tevékenységüket. Emellett, a magyar birodalmi gondolat is bemutatásra kerül, ami a 20. század elején egy fontos irányzat volt a politikai és tudományos körökben egyaránt. Bemutatásra kerülnek továbbá a legfontosabb intézmények, amelyeknek szerepük volt a földrajztudósok és diplomaták képzésében, ilyen például a bécsi Konzuli Akadémia. A Monarchia Balkán politikáját alakítók közül többen is tanultak ebben az intézményben. Ezen túlmenően fontos, a személyes kapcsolati háló feltérképezése a földrajzkutatók és a diplomaták között. Ezek közül kiemelendő Thallóczy Lajos, aki a magyar és az osztrák elit összekötőjeként fontos szerepet játszott, vagy Theodor Anton Ippen, aki tanácsadóként segítette a Monarchiát, a londoni konferencián, ahol a nagyhatalmak a Balkánnal kapcsolatos döntéseiket hozták, különösen a független Albánia létrehozásával kapcsolatban.
Ezek alapján elmondható, hogy a létrejövő földrajztudomány állításait Londonban érvként használták a Monarchia képviselői. Elsősorban, hogy az érdeküknek megfelelően egy nagy és erős független Albániát hozzanak létre.