Az amerikai államnak a bangladesi népirtásban való felelőssége a szovjet-kínai kapcsolatok változásának tükrében Humán Tudományi (bölcsész)

35 OTDK, Humán Tudományi (bölcsész) Szekció, 1945 utáni egyetemes történelem Tagozat.

Az amerikai államnak a bangladesi népirtásban való felelőssége a szovjet-kínai kapcsolatok változásának tükrében


Hallgató: Rudas Tamás
Szak: Ruszisztika, Képzés típusa: ma, Intézmény: Eötvös Loránd Tudományegyetem, Kar: Bölcsészettudományi Kar

Témavazető: Gyimesi Zsuzsanna - tudományos főmunkatárs, Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar


Írásom témája egy hazánkban rendkívül kis mértékben ismert eseménysor, az 1971 márciusától decemberéig tartó bangladesi népirtás. A dolgozat célja bemutatni a történtek előzményeit, szereplőit, különös tekintettel a térség és a korszak kül-és belpolitikai tényezőire. Összefoglalja a szovjet-kínai ellentétek kialakulását, mely a krízis világpolitikai vetületének alapjául szolgáló, az 1969-ben kezdődött kínai-amerikai közeledést is lehetővé tette. Bemutatja a Hindusztáni félsziget lakosságát évszázadok óta megosztó hindu-iszlám ellentét, valamint a két, egymással megszületésük óta ellenséges viszonyban levő állam, Pakisztán és India létrejöttét, illetve konfliktusuk népirtást megelőző történetét. Végül, de nem utolsó sorban, igyekszik bebizonyítani azt a tézist, mely szerint a történtek idején regnáló amerikai vezetést súlyos felelősség terheli Jahja Khan pakisztáni marsall rezsimjének támogatásáért, amely felelősséget nem csökkenti sem a Szovjetunió ellen az Egyesült Államok és Kína között formálódó, a Szovjetunió befolyásának gyengítését célzó szövetség megformálásának szándéka, sem pedig az amerikai közvélemény egy részének a népirtás áldozataival szemben érzett szolidaritása.

A dolgozatnak természetesen nem célja a Szovjetunió hidegháborús bűneinek elbagatellizálása, sokkal inkább arra a tényre igyekszik rávilágítani, hogy a konfliktus szereplői és cselekedeteik jóval árnyaltabbak voltak annál, mint amit a magyarországi és nyugati köztudatban róluk kialakult kép sugall.