A kendermagos magyar tyúk testtömeggyarapodásának vizsgálata, illetve a lenmagetetés hatása a tyúkok húsának zsírsavösszetételére Agrártudományi

35 OTDK, Agrártudományi Szekció, Állattenyésztéstani B Tagozat.

A kendermagos magyar tyúk testtömeggyarapodásának vizsgálata, illetve a lenmagetetés hatása a tyúkok húsának zsírsavösszetételére


Hallgató: Szilágyi Szabina
Szak: Vidékfejlesztési agrármérnöki, Képzés típusa: msc, Intézmény: Szegedi Tudományegyetem, Kar: Mezőgazdasági Kar

Témavazető: Dr. Benk Ákos - főiskolai docens, Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar


A hibridek és a kultúrfajták tömegtermelésével szemben nem versenyképesek őshonos fajtáink. A kendermagos magyar tyúk, mint régi magyar fajta hasznosítása érdekében arra törekszünk, hogy minél exkluzívabb, minél piacképesebb termékeket állítsunk elő. A kappanozás, mint egy régi-új módszer a kuriózumnak tekinthető húsáru-előállítás egyik módszere lehetőséget nyújt arra, hogy értékes, piacképes termékeket állítsunk elő. Kísérletünkben összehasonlítottuk a kakasok és kappanok növekedését, testösszetételét, valamint a lenmag, mint takarmány-kiegészítő etetésével a telítetlen zsírsavak beépülését az állatok húsába. A vizsgálatokba bevontunk a kakasok és a kappanok mellett jércéket is, hogy teljes képet adhassunk a kendermagos magyar tyúk növekedési erélyét illetően, illetve a lenmagkísérlet tekintetében is.

Az őshonos kendermagos magyar tyúk - kakas