A hit hallásból van - A prédikáció kommunikációjának kérdése, avagy hogyan közvetítsük hatásosabban az isteni beszédet Társadalomtudományi

35 OTDK, Társadalomtudományi Szekció, Vallás- és hittudomány 3. Tagozat.

A hit hallásból van - A prédikáció kommunikációjának kérdése, avagy hogyan közvetítsük hatásosabban az isteni beszédet


Hallgató: Nagy Norbert
Szak: Intézmény: Kolozsvári Protestánts Teológiai Intézet, Képzés típusa: ba, Intézmény: Babeș-Bolyai Tudományegyetem, Kar: N

Témavazető: Koppándi Botond Péter - Adjunktus, Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet N


       A posztmodern társadalomban egyre inkább találkozunk az egyháztól való elidegenedés gondolatával, a bizonytalanságválságba ejtő érzésével. Egy olyan korban élünk, amelyben a technika segítségével pillanatok alatt szüntethetők meg különbnél különb határok. Van azonban egy olyan kommunikációs csatorna, melyben a prédikátor, egy másik dimenzióban keresi a felismerést, majd az ott megtapasztaltakat igyekszik minél tisztábban közvetíteni a gyülekezetének. Így, mivel dimenziókon átívelő transzcendens üzenet átadásáról beszélünk, az ő feladata minden világi szónokénál sokszorosan nehezebb. Éppen ezért teológiai és világi tudásra is szüksége van a hatás elérése érdekében.
       Dolgozatomban arra keresem a választ, hogy napjainkban hogyan képes a prédikáció úgy megújulni, hogy elérje célját és hatással legyen a posztmodern emberek életére. Mindezt úgy, hogy lehetőleg egyáltalán ne sérüljön a transzcendencia üzenete, azaz Isten beszéde.
       Dolgozatom célja megkeresni a választ arra, hogy milyen üzenet lenne a legalkalmasabb a posztmodern ember számára, valamint, hogy HOGYAN közvetítsük minél hatásosabban az isteni beszédet. Azt kutatom, hogy milyen lehetőségei vannak a lelkésznek, ebben a technikailag fejlett világban szocializálódott emberhez szólni, olyan újszerű kommunikációs stratégiák által, amelyek a prédikáció alapvető működtető mechanizmusává kellene váljanak. Minderre egy interdiszciplináris kutatás által keresem a választ, amely a gyakorlati teológia, kommunikációtudomány és szociálpszichológia területeinek legfontosabb téziseit egyesítve remélhetőleg kellőképpen felfegyverzi a posztmodern korban szolgáló ma lelkészét. Annak érdekében, hogy a prédikálás megújításához való szükségességüket igazolni tudjam, ezeket a téziseket gyakorlati példákon keresztül is szemléltetni fogom.