Dohányzási szokások kialakulása a fiatalok körében, avagy milyen tényezők alakítják a dohányzásra való rátérés? Társadalomtudományi

35 OTDK, Társadalomtudományi Szekció, Egészségszociológia Tagozat.

Dohányzási szokások kialakulása a fiatalok körében, avagy milyen tényezők alakítják a dohányzásra való rátérés?


Hallgató: Prezsmer Bernadett
Szak: Szociológia, Képzés típusa: ba, Intézmény: Babeș-Bolyai Tudományegyetem, Kar: N

Témavazető: Veres Valér - egyetemi docens, Babeș-Bolyai Tudományegyetem N


Romániában az aktív dohányzók száma 2011 és 2018 között jelentős növekedésen esett át: 26,8 százalékról 30,7 százalékra emelkedett. Ez a növekedés elsősorban a 15-24 éves korosztály körében volt kiemelkedő, melyet a szakirodalom kritikus időszakként jelöl meg a dohányzás szokássá válásában.

Dolgozatom fő fókuszában a 18 éves és ennél idősebb, már egyetemista korú fiatalság áll. Alapsokaságomat azon magyar anyanyelvű dohányzó vagy dohányzást már próbáló fiatalok képezték, akik kolozsvári felsőoktatási intézményben tanulnak. Kvantitatív kutatási módszerekkel próbáltam megvizsgálni és felsorakoztatni azokat a legfőbb tényezőket, amelyek a dohányzásra való rátérést elősegítik és fenntartják a mintába bekerülő fiatalok körében. A téma szakirodalmát tekintve elmondhatjuk, hogy a dohányzásnak, mint tevékenységnek, két véglete van: a mindennapi, rendszeres dohányosok és az alkalmi, „social smoker”-ek. Ezen két csoport elkülönül egymástól egyrészt az elszívott szál cigaretták mennyisége, másrészt a dohányzás helyszíne, körülménye mentén. A kortárs csoport valamint a „legjobb barát effektus” nagymértékben meghatározza a fiatalok attitűdjét a szerfogyasztással szemben, ezen túl fontos szerepet játszanak az úgy nevezett rizikó és védő faktorok is. A faktorok között említhetjük elsősorban a kiegyensúlyozott családi hátteret, az oktatási intézménnyel ápolt jó viszonyt, de akár a fiatalkori depresszió, az alacsony önértékelés is kiemelkedő szerepet kaphat a dohányzás kialakulásának folyamatában. Ezen fő aspektusok mentén próbálja meg összefoglalni dolgozatom a kolozsvári fiatalok dohányzási szokásainak fő tényezőit.