Model-based testing framework Informatika Tudományi

35 OTDK, Informatika Tudományi Szekció, Szoftvertechnológia Tagozat.

Model-based testing framework


Különdíj: t

Hallgató: Lugosi Máté István
Szak: Programtervező informatikus, Képzés típusa: bsc, Intézmény: Eötvös Loránd Tudományegyetem, Kar: Informatikai Kar

Témavazető: Dr. Németh Gábor Árpád - Egyetemi adjunktus, Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar


A tesztelés kritikus fontosságú és gyakran nagyon időigényes része a szoftverfejlesztésnek. Modell alapú tesztelés (MBT) esetén a rendszer specifikációját egy formális modell írja le, melyből teszt eseteket automatikusan lehet előállítani.

A dolgozat egy újonnan kidolgozott szoftverkeretrendszert mutat be modell alapú teszteléshez, véges állapotgép modellekkel. A keretrendszer alapjai elkészültek, jó alapot nyújt további fejlesztésekhez. A  megvalósított teszt generáló módszerek a Transition Tour (Állapotátmeneti séta) és a bolyongás. A modelleket a GraphWalker nyílt forráskódú MBT eszközzel
kompatibilis fájl formátumban lehet importálni, illetve exportálni, így annak grafikus felhasználói felülete felhasználható a modellek kézzel való létrehozására, szerkesztésére. A keretrendszer a futási idejű információkat állítható mértékben naplózza.

A rendszerhez tartozik egy véletlenszerű gráf generátor komponens mellyel a felhasználó által megadott állapotszámú és sűrűségű, véletlenszerű modelleket lehet létrehozni.

A szoftver működését és a teszt generáló algoritmusok viselkedését szimulációkkal vizsgáltam meg. Ezek során automatikusan generáltam jelentős mennyiségű véletlenszerű modellt: növekvő állapotszám fix sűrűséggel, növekvő sűrűség fix állapotszám mellett, illetve növekvő állapotszám és növekvő sűrűség. Ezekben a különböző szcenáriókban az algoritmusok futási idejét, memória használatát és egyéb számszerűsíthető tulajdonságaikat vizsgáltam és hasonlítottam össze egymással.