A generic time-frequency domain instrument model for additive synthesis using interpolation Informatika Tudományi

35 OTDK, Informatika Tudományi Szekció, Jel- és képfeldogozás, grafika Tagozat.

A generic time-frequency domain instrument model for additive synthesis using interpolation


Helyezés: 2

Hallgató: Szokolai Máté
Szak: Programtervező Informatikus, Képzés típusa: msc, Intézmény: Eötvös Loránd Tudományegyetem, Kar: Informatikai Kar

Témavazető: Gera Zoltán - Egyetemi tanársegéd, Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar


A hangjelek idő-frekvencia térbeli ábrázolása több szempontból is előnyös a csupán idő- vagy frekvenciatérbeli ábrázolásához képest. A hang tulajdonságai és időbeli elváltozása akár szabad szemmel is láthatóvá válik, valamint a hangon egyszerűen végezhető el jelentős elváltoztatás, mint például időbeli elnyújtás vagy hangmagasság-változtatás.

Kidolgozunk egy új módszert a hangjegyek idő-frekvencia térbeli vizsgálatára és ábrázolására. A modell kiemeli a hangjegy akusztikai tulajdonságait, mint például a hangmagasságot, a hangszínt és a dinamikát. A modell rendkívül rugalmas és skálázható, mivel a hangjegy bonyolultsága határozza meg az ábrázolás adatmennyiségét. Elegendő felbontás birtokában közel bármilyen hangjegy modellezésére képes. A modell a hangjegy felvételének analízise alapján készül. Az ábrázolás minőségét és hatékonyságát egy kis számosságú paraméterhalmaz szabja meg, mely értékeit hangjegyenként kell kiválasztani az optimális eredmény érdekében. A szintézist a klasszikus additív módszerrel végezzük, és az esetek jelentős részében képesek vagyunk a szintetizált jel valós idejű kiszámítására.

A hangjegymodell segítségével kidolgozunk egy általános hangszermodellt. A modell létező hangszerek élethű rekreációjához és új, érdekes hangszerek intuitív tervezéséhez egyaránt alkalmas. Egy jól megépített hangszermodellel lehetséges a hangjegyek közötti helyes interpoláció, ami megtartja a hangszer jellemző karakterisztikáit és egyúttal megfelel az elvárt hanghatásnak.