Hazai hús- és fehérjefogyasztás Agrártudományi

35 OTDK, Agrártudományi Szekció, Agrár- és élelmiszermarketing Tagozat.

Hazai hús- és fehérjefogyasztás


Helyezés: 3

Hallgató: Újvári Gréta
Szak: élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnöki, Képzés típusa: msc, Intézmény: Szegedi Tudományegyetem, Kar: Mérnöki Kar

Témavazető: Dr. Bencsik Dóra - adjunktus, Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar


Kutatásunk a hazai hús- és fehérjefogyasztással foglalkozik. A vizsgálat során számba vettük a vegetáriánus étrendet, a sportolási szokásokat, hogy kiderüljön, hogy van-e összefüggés a sportolási szokások, a hús elhagyása és a különböző fehérjetartalmú táplálékkiegészítők fogyasztása között. A magyar húsvásárlási szokásokat is feltérképeztük.


A megkérdezettek körében a baromfi- és sertéshús a legnépszerűbb a húsok között. Ezt követi a hal és a szarvasmarha. A legtöbben úgy vélik, hogy a húsok fogyasztása szükséges a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz. Ez összefügghet azzal, hogy bennük megtalálható az összes esszenciális aminosav. Az élvezeti érték is számottevő, valamint a magyar gasztronómia miatt is sokan esznek húst. Húsok és hústermékek vásárlásakor a legfőbb szempont a vizualitás, külső megjelenés. A válaszadók közel 60%-a az árat is figyelembe veszi, tehát jól látszik a magyar árérzékenység.


A válaszadók közel 38%-a fogyaszt az alap táplálkozásán kívül olyan termékeket, melyek megnövelt fehérjetartalommal bírnak. Főként ízesített fehérjeporként vagy desszert formában szeretnek ilyen cikkeket vásárolni, mely valószínűsíthetően a táplálkozási élvezetekre vezethető vissza. Közel 15%-uk vélte úgy, hogy fehérjeszegény az étrendük és ennek kiegészítésére alkalmaznak ilyen termékeket.


A válaszadók 4%-a volt vegetáriánus, tehát ezt a szegmenst érdemes lenne tovább vizsgálni. Megállapítható, hogy összefüggés van az iskolázottság mértéke és a vegetarianizmus között. A vegetáriánus válaszadók 60%-a egyetemi végzettséggel rendelkezett. Vezető ok a hús elhagyásánál az, hogy egészségesebbnek tartják ezt az étrendet. Kellő körültekintéssel és odafigyeléssel vegetáriánus étrenddel is képesek vagyunk megfelelő tápanyagokhoz juttatni szervezetünket. A vegetáriánus és húsevő egyének sportolási szokásai, fehérjealapú táplálékkiegészítők használata között nem volt számottevő különbség, ám a pontosabb eredmények érdekében a továbbiakban szükséges több vegetáriánus fogyasztót bevonni a vizsgálatainkba.


Kutatásunk szerint a baromfi- és sertéshús a hazai legkedveltebb húsfajták. Sokan úgy vélik; fogyasztásuk szükséges a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz; valószínűsíthetően az esszenciális aminosavak miatt. Főként izomtömeg növelésére, fenntartására fogyasztanak fehérjetartalmú táplálékkiegészítőket hazánkban. Elsősorban ízesített fehérjeporok, fehérjeszeletek, desszertek formájában, élvezeti értéküknek köszönhetően. A vegetáriánusok magasabb iskolai végzettséggel rendelkeznek.