RepRap 3D nyomtató tervezése, kivitelezése, tesztelése és minőségi vizsgálata Műszaki Tudományi

35 OTDK, Műszaki Tudományi Szekció, Additív technológiák Tagozat.

RepRap 3D nyomtató tervezése, kivitelezése, tesztelése és minőségi vizsgálata


Hallgató: Kecskés Dániel Gyula
Szak: Gépészmérnök, Képzés típusa: bsc, Intézmény: Szegedi Tudományegyetem, Kar: Mérnöki Kar

Témavazetők: Dr. Sárosi József - egyetemi docens, Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar ,
Mészáros Attila - tanszéki mérnök, Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar


A dolgozatomban először bemutatom a RepRap és az FMD technológiát. A RepRap szerkezetek általában FDM nyomtatók, amelyek a szálolvasztásos elven működnek, ezért részletesebben leírom ezeknek a gépeknek a működési elvét, melyeket ábrákkal illusztrálok. Mozgásuk szerint hat típust különböztetünk meg, melyekből kettőt alkalmaznak leginkább az önreplikáló nyomtatóknál: a derékszögű X-Y-t és a deltát. Műanyagok széles skáláját használják ebben az iparban, ezeket pontosabban be is mutatom. A háromdimenziós nyomtatás nem merül ki a műanyagok terén. Folyamatos kutatásokat és kísérleteket végeznek új anyagok nyomtatásával is.
A gyakorlati részben kiválasztottam hat féle anyagot, amelyekkel próbanyomtatásokat és kísérleteket végeztem. Az általam kiválasztott anyagok: PLA, PET-G, R-PLA, fa tartalmú PLA, szén tartalmú műanyag és TPU.
A dolgozatom célja egy RepRap nyomtató elkészítése, amihez az egész tervezést dokumentáltam. Minden egyes alkatrész áttervezésre szorult, mert ezek eredetileg fémből készülnek én viszont 3D nyomtatással állítottam őket elő. Végeztem szilárdsági analízist is kettő darab, nagyobb erőnek kitett alkatrészen, hogy megvizsgáljam a kritikus pontokat. A nyomtató kinyomtatása több mint 300 órába telt. Összeszerelés után a nyomtató az elvárásoknak megfelelően működött, az általa készített nyomatokat összehasonlítottam az eredeti gép által elkészített nyomatokkal. Az eredményeimet összefoglaltam, javaslatokat tettem a továbbfejlesztésre.