Egy nehézgép gyártó vállalat által előállított termék folyamatközi és végellenőrzése során felmerülő hibáinak elemzése Műszaki Tudományi

35 OTDK, Műszaki Tudományi Szekció, Minőségügy Tagozat.

Egy nehézgép gyártó vállalat által előállított termék folyamatközi és végellenőrzése során felmerülő hibáinak elemzése


Hallgató: Szuhaj Katinka Kinga
Szak: Műszaki menedzser, Képzés típusa: bsc, Intézmény: Szegedi Tudományegyetem, Kar: Mérnöki Kar

Témavazetők: Dr. Gál József - egyetemi docens, Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar ,
Guóth Árpád - minőségbiztosítási mérnök, óraadó oktató, Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar


Kutatásom keretein belül bemutatom a választott vállalat egy adott termékének összeszerelésekor felmerülő főbb hibáit, azok jellegét és megjelenésük gyakoriságát a folyamatközi ellenőrzés, valamint a végellenőrzés során. A vizsgált időszak egy éves időtartama alatt összesen 295 gép került legyártásra, ezek folyamatközi- és végellenőrzésekor talált hibáit külön-külön vizsgáltam. Ezidő alatt mind a folyamatközi ellenőrzés, mind pedig a végellenőrzés rendkívül magas hibaszámát a Szerelési hibák hibacsoport elemei okozták. A hibacsoportok és hibaforrások alakulását is negyedévenként is megvizsgáltam.

Az elemzéseket Lorenz-Pareto-elv szerint végeztem. Bár a vizsgálati minta elemszáma elég magas volt ahhoz, hogy indokolttá váljon a Lorenz-Pareto elemzés, azonban a 80:20 szabályt nem sikerült igazolni. Az adatelemzés azonban remekül bemutatja a prioritási sorrendeket. Az első két negyedév mélyebb elemzései következtében minden esetben a kritikus hibaforrás a kötőelem jelölés hiánya lett. Kiderült, hogy a két ellenőrzési tevékenység közben felmerült hibák kapcsolatban vannak egymással, hiszen a folyamatközi ellenőrzés során esetleg fel nem ismert, vagy nem rögzített hibák később a végellenőrzésnél megjelentek.

A legjellemzőbb hiba előfordulásának gyakoriságában jelentős szerepet játszik az emberi tényező. A kritikus hibaforrás meghatározásához egy ok-okozati diagram nyújtott segítséget. Eszerint a kötőelem jelölés hiánya a Szerelési hibák hibacsoport tagja, ahol jelentős szerepet játszik az emberi tényező. Így három okot tudtam felsorakoztatni, melyek a tájékozatlanság / a szabályozó dokumentumokban leírtakkal kapcsolatos ismeretek hiánya, túlterheltség és a motiválatlanság.

Az elemzés során fény derült az egy munkanapon legyártott gépek számára is. Az eredmények tükrözik ennek hatását, hiszen a második negyedév folyamatközi- és végellenőrzése során rögzített hibák száma jelentősen megugrott. A dolgozók leterheltek lettek, és több figyelmetlenséget is elkövettek.

A megfelelő intézkedést követően a hibák száma csökkenő tendenciát mutat. Az intézkedések kezdetben a hibaszámok csökkenését eredményezték, és egy másik hibacsoport, a Kézikönyvek és címkék hibái jelent meg kritikus tényezőként. A negyedik negyedév eredményeinek kiértékelése meglepő fejleményt hozott, mely szerint a kötőelem jelölés hiánya, mint kritikus hibaforrás ismét magas hibaszámot halmozott fel. Ez azért valósulhatott meg, mert nem sikerül a valódi gyökérokot meghatározni.