Felelős befektetések a mérlegen Közgazdaságtudományi

35 OTDK, Közgazdaságtudományi Szekció, Tőke- és pénzpiacok - hazai piacok és módszertani elemzések Tagozat.

Felelős befektetések a mérlegen


Hallgató: Tóth Máté
Szak: pénzügy és számvitel, Képzés típusa: ba, Intézmény: Pannon Egyetem, Kar: Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Témavazető: Balázsné Dr. Lendvai Marietta - főiskolai docens, Pannon Egyetem Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg


A gazdaság mechanizmusa szoros összefüggésben áll az utóbbi években tapasztalt drasztikus környezeti változásokkal, klímavészhelyzettel. A pénzügyi szolgáltató szektor, ezen belül is a bankrendszer stratégiai kihívásai közé tartozik a digitális transzformáció, illetve a fenntartható és felelős szemlélet jegyében működtetett üzleti modell, amelynél fontosak a profiton túli társadalmi és környezeti kihatások is. A zöld finanszírozás gondolatisága a pénzügyi szolgáltatásokat egyre jobban áthatja, a nemzetközi trendek is abba az irányba mutatnak, hogy mind a tőkepiac, mind a banki és biztosítói termékportfóliók kizöldülnek, és a bankok olyan befektetéseket kínálnak, amelyek a pénzügyi kritériumokon túl erős környezeti, társadalmi és igazgatási elkötelezettséggel rendelkeznek (ESG).
A fenntartható fejlődést támogató projektek banki finanszírozása számos lehetőséget rejt a pénzügyi intézmények számára – hírnév, új ügyfélbázis, kockázatcsökkentés, jövedelmezőség növelése –, amennyiben a bankok a fenntarthatóság alappilléreit megfelelő módon integrálják működési stratégiájukba.
Pályamunkámban kitekintést teszek a nemzetközi és hazai befektetési trendekre, és részletesen bemutatom a társadalmilag felelős befektetéseket (SRI). Kutatásom legfontosabb célja, hogy mélyrehatóan elemezzem a magyar bankok azon termékkínálatát, amelyek a fenntartható fejlődés megvalósulását támogatják, valamint feltárjam a magyar lakossági bankok vonatkozásában, hogy a társadalmilag felelős befektetések (SRI) mennyire elterjedtek, mekkora népszerűséggel bírnak, illetve igénybevételük során milyen tapasztalatokat észleltek a banki tanácsadók. Ezenkívül felmérem, hogy az ügyfelek milyen szempontokat, tényezőket részesítenek előnyben egy-egy befektetési portfólió kialakítása során, illetve azt is, hogy generációs bontásban, mely korcsoport befektetési hajlandósága a legmagasabb a felelősség jegyében.
Mindezek mélyebb feltárásához és elemzéséhez kvalitatív technikával mélyinterjúkat bonyolítok le a zala megyei lakossági bankok befektetési, pénzügyi tanácsadóival, s mutatom be azok eredményeit és tapasztalatait.