A Mátravidék egyenesszárnyú rovarfaunájának jellemzése Biológia

35 OTDK, Biológia Szekció, Taxonómia, faunisztika és florisztika Tagozat.

A Mátravidék egyenesszárnyú rovarfaunájának jellemzése


Helyezés: 2

Hallgató: László Márk
Szak: Biológus, Képzés típusa: msc, Intézmény: Eötvös Loránd Tudományegyetem, Kar: Természettudományi Kar

Témavazető: Dr. Szövényi Gergely - egyetemi adjunktus, Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar


A Mátravidék egyenesszárnyú (Orthoptera) rovarfaunája idáig kevéssé volt ismert. Az eddigi publikációk 51 faj 197 adatáról számolnak be a tájegységből, mely mind az adat-, mind a fajszámát illetően alulmarad az Északi-középhegység más, jól kutatott területeihez képest. Dolgozatomban a Mátravidék átfogó faunisztikai vizsgálatával járulok hozzá a hazai egyenesszárnyú fajok elterjedési mintázatainak jobb megismeréséhez, összegezve a már publikált, illetve a még nem közölt adatokat, ezen belül bemutatva saját terepi kutatásom és gyűjteményi munkám eredményeit.
Munkám során a Magyar Természettudományi Múzeumból az egyedek faji azonosítását követően 64 faj 1439 publikálatlan adatát gyűjtöttem össze, melyeket régi gyűjtőnaplók adataival is egyeztettem. A 2019-ben, hat alkalommal végzett saját terepi kutatásomból 57 faj 664 adata származott, melyek közül 6 a vizsgált terület faunájára nézve korábban ismeretlen volt. Mindezeken felül a kutatótársak 64 faj 1338 mátrai adatát nyújtották.
A Mátravidék 357 különböző pontjáról így összesen 85 faj 3638 adata vált ismertté. Ez a hazai, 128 egyenesszárnyú fajt számláló fauna több mint 66%-a. Mindennek köszönhetően a tájegységből ismert kilenc védett és két fokozottan védett egyenesszárnyú mellett több, regionálisan értékelés faj is előkerült. A dolgozatomban bemutatott faunisztikai adatok és azok természetvédelmi értékelése a megfelelő eszközök alkalmazásával jó alapot nyújthatnak a különböző fajok, így a napjainkban is egyre nagyobb hangsúlyt kapó biodiverzitás céltudatos megóvásához.