A mágneses tér évszázados változásai: archeomágneses, paleomágneses és térmodelleken alapuló módszerek összehasonlítása Fizika, Földtudományok és Matematika

35 OTDK, Fizika, Földtudományok és Matematika Szekció, Geofizika Tagozat.

A mágneses tér évszázados változásai: archeomágneses, paleomágneses és térmodelleken alapuló módszerek összehasonlítása


Helyezés: 3

Hallgató: Velki Máté
Szak: Geofizikus, Képzés típusa: msc, Intézmény: Eötvös Loránd Tudományegyetem, Kar: Természettudományi Kar

Témavazető: Dr. Mártonné Dr. Szalay Emőke - laborvezető, N N Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat, Paleomágneses Laboratórium


A dolgozat az évszázados változás vizsgálati módszereit és eredményeit hasonlítja össze, néhány jellegzetes példa alapján. A felhasznált archeomágneses adatok 2500 évig visszamenő magyarországi eredményeket mutatnak be. A paleomágneses adatok magmás és üledékes kőzetekből származnak, amelyek kora néhány évszázadtól kezdve néhány millió évig terjed. A mágneses térmodellek közül a dolgozat a TK03 időfüggetlen, valamint a CALS10k.1b és SHA.DIF.14k időfüggő modelleket vizsgálja, mely modelleket archeomágneses és paleomágneses eredményekre illesztették.
Az évszázados változás a mágneses irányok szórását eredményezi. Olyan eredmények, amelyek néhány száz év kőzeteinek az adataiból születtek, nem elegendőek a szórás teljes becsléséhez, hasonlóan a mágneses obszervatóriumok mérési adataihoz. A több millió éves kőzetek eredményei gyakran túl nagy szórást adnak, köszönhetően a tektonikai mozgásoknak és az összetettebb mágnesezettségnek.
A TK03 modell az elmúlt 5 millió év paleomágneses adatai alapján készült, emiatt a szórás hasonlóan nagy, mint a több millió éves paleomágneses eredmények esetében. A CALS10k.1b modell korábbi modellek átlagaként készült, emiatt a szórása alul becsüli az évszázados változás mértékét. Az SHA.DIF.14k modell szórásképe ellenben nagyon hasonló a magyarországi archeomágneses eredményekhez.
Az eredmények alapján elmondható, hogy a mágneses tér évszázados változásait legjobban a néhány ezer-tízezer éves adatrendszerekből lehet becsülni.