A természetes sugárzás anomáliáinak vizsgálata egy kővágószőlősi példán keresztül Fizika, Földtudományok és Matematika

35 OTDK, Fizika, Földtudományok és Matematika Szekció, A környezettudomány földtudományi alkalmazásai Tagozat.

A természetes sugárzás anomáliáinak vizsgálata egy kővágószőlősi példán keresztül


Hallgató: Molnár Bence
Szak: Geofizikus, Képzés típusa: msc, Intézmény: Eötvös Loránd Tudományegyetem, Kar: Természettudományi Kar

Témavazető: Dr. Várhegyi András - körny.védelmi vezető, N N Bányavagyon-hasznosító Nonprofit Közhasznú Kft. Mecseki Környezetvédelmi Bázis, Kővágószőlős


A háttérsugárzás következtében radioaktív sugárzás körülvesz bennünket egész életünk folyamán, mely jelenséget igazából észre sem vesszük. Vannak azonban olyan helyek a földön, ahol valamilyen természetes úton radioaktív nuklidok dúsulhatnak, ezáltal növelve a háttérsugárzás intenzitását. Miután a radioaktív sugárzás káros, ionizáló hatású, ezen területek vizsgálata fontos. Ebben a munkában szeretném a háttérsugárzás természetes jelenségét bemutatni, és egy adott, eddig felületesen ismert sugárzási anomáliát megvizsgálni. Végül az eredmények fényében szeretnék javaslatokat tenni az ott lakó emberek számára a káros sugárzás hatásai ellen. A vizsgált terület Kővágószőlősön található, mely területen magasabb háttérsugárzás tapasztalható. A sugárzási anomáliát a terepen radioaktív paraméterek in situ (gamma dózisteljesítmény, levegő és talajgáz radon koncentráció, radon exhaláció sebesség) mérésével vizsgáltam. A terepen még talaj és növényminta vételt végeztem. Ezen minták további vizsgálata a laboratóriumban történt, ahol gamma-spektrometriai vizsgálat, illetve a talajminta radon emanációs koefficiensének meghatározása zajlott.
Az eredmények egy jelentősebb anomáliát mutatnak, ahol magas gamma dózisteljesítmény, és magas radon koncentrációk tapasztalhatóak. A gamma dózisteljesítmény mérés eredményeinek maximumai a normál háttér kb. 30–40-szeresei. A légköri radon koncentráció maximumok pedig a normál háttér 200–300-szorosát is meghaladják. A gamma-spektrometriai vizsgálat során kiderült, hogy az anomália egy urán dúsuláshoz köthető, mely a területről meglévő eddigi ismereteink fényében vélhetően egy felszín közeli uránérc lencse. A spektrum tanulmányozásakor az izotópok aktivitásait megfigyelve ugyanakkor radioaktív egyensúly bomlás tapasztalható a 238U bomlási sorban. Ebből az urántartalom jelentős visszaesésére lehet következtetni. Kővágószőlős, mint helyszín azért is érdekes, mert évtizedeken keresztül uránbányászat folyt a területen. A vizsgálat során derült fény arra, hogy az egykori K-i táró pont az általam vizsgált terület alatt fut. Egyből felmerült a kérdés, hogy lehet-e az általam mért értékekre ráhatása. Ekkor egy felülvizsgálat során kiderült, hogy nincs vágathatás, (nincs mesterséges ráhatás). A munkámban bemutatott anomália teljesen természetes eredetű. Ez a szituáció igazából dolgozatom egyik célja is, hogy rávilágítson az ok-okozatra. Azért volt az uránbánya Kővágószőlősön, mert ott sugárzási anomália volt tapasztalható, és nem fordítva.