A Körös-vidéki történelem feltárása geofizikai módszerek alkalmazásával Fizika, Földtudományok és Matematika

35 OTDK, Fizika, Földtudományok és Matematika Szekció, Földtan és paleontológia Tagozat.

A Körös-vidéki történelem feltárása geofizikai módszerek alkalmazásával


Helyezés: 2

Hallgató: Virók András
Szak: Földtudományi, Képzés típusa: bsc, Intézmény: Eötvös Loránd Tudományegyetem, Kar: Természettudományi Kar

Témavazetők: Lukács Tamás - okleveles geofizikus, N N Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat,
Klembala Zsombor - okleveles geofizikus, N N Várkapitányság Integrált Területfejlesztési Központ Nonprofit Zrt.


Magyarország területén aligha akad olyan település, melynek területén ne találnánk a föld által eltemetett régebbi korok tárgyi emlékét. Vizsgálatukra sokáig csak a terep gyalogos bejárása, valamint a lelőhely részleges vagy teljes elpusztulásával járó régészeti feltárás volt a megoldás. Azonban az eltemetett tárgyak, építménymaradványok, sírhelyek kiásása költséges és fáradságos művelet. Sokszor óriási területen kell megtalálni azt a helyet, ahol érdemes a feltárással próbálkozni. A felszín növényzete és a talaj is megőrzendő érték lehet, például a kunhalmok esetében vagy természetvédelmi területeken. A geofizikai módszereken alapuló technikai eszközök kifejlesztésével hatékonyabb lett a régészeti lelőhelyek és objektumok térképezése. Előnyük, hogy a felszínen elvégezhető mérésekkel a talaj földtani paramétereiről és a talajban található eltemetett tárgyakról, objektumokról roncsolásmentesen gyűjthetünk információt.


Dolgozatom témája a Körös-vidéki történelem egy darabkájának a feltárása geofizikai módszerek alkalmazásával. A Munkácsy Mihály Múzeum régészeivel közös megegyezés alapján kijelöltünk kettő kunhalmot, amelyek a feltételezések és az előzetes terepbejárások szerint kiemelt - rézkori és kora bronzkori, szarmata, germán, honfoglaláskori és Árpád-kori - leleteket tartalmazhatnak, továbbá Elek külterületén egy 3 hektáros területet ahol a műholdfelvételek alapján egy palánkvár maradványai találhatók. A palánkvár csak a műholdfelvételeken rajzolódik ki a növényzet által (negatív jegyek). A régészek feltételezése alapján a palánkvár körül őrtornyok, templomok és egy település is fellelhető. A palánkvár több okból is rejtélyes. Nem maradtak fent róla írásos nyomok. A gyulai vár közelében található, azonban feltételezések szerint török palánkvár volt, melyet a gyulai vár ostromára építettek.


Műszeres méréseim során egyenáramú látszólagos fajlagos elektromos ellenállás szelvényezéses, valamint mágneses mérési módszert alkalmaztam. A mérésre kijelölt területeken RTK GPS segítségével felmértem a domborzati viszonyokat térmodellek előállításához, melyben a geofizikai mérési eredményeket jelenítettem meg. A mérések során bizonyságot szereztem a módszerek régészeti célú alkalmazhatóságával kapcsolatban. A kapott eredményeknek köszönhetően számos régészeti objektumot sikerült beazonosítani a kunhalmok és a palánkvár esetében is.