35 OTDK, Fizika, Földtudományok és Matematika Szekció, Környezet és társadalom Tagozat.
Egyes mezőgazdasági termékek környezeti lábnyoma és annak térbeli megjelenése Magyarországon
Helyezés: 2
Hallgató:
Takács Alex
Szak: Földrajz, Képzés típusa: bsc, Intézmény: Eötvös Loránd Tudományegyetem, Kar: Természettudományi Kar
Témavazető: Soha Tamás - doktorandusz, Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar
Az ember által kialakított környezeti válság nagyban tulajdonítható többek között a táplálkozási szokásainknak is. Dolgozatom éppen ezért, azt vizsgálja, hogy az egyes termékek, amelyeket az intenzív mezőgazdasági gyakorlat által állítunk elő, milyen környezeti lábnyommal (területigény, üvegházgáz-kibocsájtás) rendelkeznek. Valamint azt is megvizsgáltam, hogy egy a jelenleginél inkább a növényi fehérjeforrásokra alapozott fogyasztáshoz tartozó élelmiszertermelés, milyen környezetterhelés változással járna.
Munkámban a számosállatban kifejezett hazai haszonállatállomány ¾-ét kitevő tyúkfélék, sertések és szarvasmarhák takarmányfogyasztásának a területigényét számítottam ki a 2010-es évre (sajnos a 2020-as év Agrárcenzusának eredményei a dolgozat írásakor nem elérhetőek). E három állomány több mint 19 ezer km2 szántóterületet igényel, tehát az ország területének több, mint 20%-án, a szántóföldjeink valamivel több, mint a felén e három állomány eleségét állítjuk elő. A települési szintű számításaim eredményét a térinformatika által nyújtott lehetőségeket kihasználva térképi formában ábrázoltam és az így kapott térbeli eloszlásokat és mintázatokat elemeztem.
Az olyan fehérjeforrások, mint a csirkehús, sertéshús, marhahús, tehéntej, tojás és a hüvelyesek egységnyi fehérjetartalmához tartozó területigény és CO2e-kibocsájtás voltak azok a közös nevezők, amelyek mentén összevetettem a termékeket. Majd elkészítettem négy forgatókönyvet, melyekben a megtermelt fehérje mennyisége azonos a vizsgált termékekből származó fehérje tárgyévi termelésével. A hústermelés 25, 50, illetve 100%-kal való csökkentését feltételezte az első három forgatókönyvem, a 4. legradikálisabb esetben már az állati eredetű termékek teljes elhagyásával számoltam. A kieső fehérjemennyiség minden esetben a hüvelyesek által került pótlásra. Forgatókönyveim alapján akár több ezer km2-es területfelszabadulás is kivitelezhető, mely területek új funkciókat kaphatnának, például tájrehabilitációt lehetne rajtuk végre hajtani. Ezentúl millió tonna nagyságrendű CO2e-kibocsájtás csökkenéssel is járhatna a növényi fehérjeforrások nagyobb térnyerése, mely csökkenés a klímaváltozás ütemének mérséklése szempontjából lenne előnyös.