Vertikális kétoldalas napelemes zajvédő falak telepíthetőségi és energiatermelési potenciálvizsgálata a Budapest-Szob vasútvonal mentén Fizika, Földtudományok és Matematika

35 OTDK, Fizika, Földtudományok és Matematika Szekció, Földtudományok városökológiai alkalmazásai Tagozat.

Vertikális kétoldalas napelemes zajvédő falak telepíthetőségi és energiatermelési potenciálvizsgálata a Budapest-Szob vasútvonal mentén


Helyezés: 1

Hallgató: Komoróczki Eszter Mária
Szak: Geográfus, Képzés típusa: msc, Intézmény: Eötvös Loránd Tudományegyetem, Kar: Természettudományi Kar

Témavazető: Soha Tamás - doktorandusz, Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar


A napenergia-hasznosítás kulcsponti elem a klímaváltozás elleni küzdelemben, azonban ezen technológiáknak nagy a helyigényük.

Napjainkban az utak és vasútvonalak mentén egyre nő a zajterhelés, mely komoly egészségkárosító hatásokkal jár, ezért szükség van zajvédelemre, melynek egyik lehetséges eszköze zajvédő falak telepítése.

Mindkét probléma mérséklésére nyújthat megoldást napelemes zajvédő falak telepítése, melyeknél nincs szükség többlet helyre, hiszen napenergia hasznosítás szempontjából a zajvédő falak potenciálisan kihasználható felületek. A koncepció szerint a napelemes zajvédő falak két funkciót látnak el, egyrészt védik a zajtól a lakosságot, másrészt villamos energiát állítanak elő. A napelemes zajvédő falak alkalmazása egy új, kevés megvalósult projekttel rendelkező technológia, azonban az elmúlt évtizedben történt egyre több új beépítés eredményei alapján ígéretesnek mondható, ezért érdemes megvizsgálni egy magyar vasútvonal menti telepítés lehetőségeit, hiszen Magyarországon még nincs ilyen jellegű létesítmény.

Kutatásom során célom a két környezetvédelmi probléma egy-egy lehetséges megoldásának feltárása, illetve a közös megoldási lehetőséget nyújtó, korábban beépített, napelemes zajvédő falak koncepciójának és relevanciájának vizsgálata. Valamint ezek alapján egy olyan módszertan kidolgozása térinformatikai szoftver alkalmazásával a mintaterületre, mely által reális képest kaphatunk az ily módon megtermelhető villamosenergia-potenciálról és mely később akár átültethető más területekre is. Arra kerestem a választ, hogy Magyarországon mekkora energia-potenciállal lehet kalkulálni egy közepes hosszúságú vasútvonal mentén telepített kétoldalas napelemes zajvédő fal esetében. Valamint arra, hogy a választott vasútvonal mentén hol van szükség zajvédelemre, és ebből mennyi a PVNB-vel potenciálisan beépíthető szakasz.