Az Egyesült Királyság 47 éve az EU-ban és a BREXIT Közgazdaságtudományi

35 OTDK, Közgazdaságtudományi Szekció, Világgazdaság - Európai Unió Tagozat.

Az Egyesült Királyság 47 éve az EU-ban és a BREXIT


Hallgató: Jakus Viktor Márk
Szak: Középiskolai Tanuló, Képzés típusa: bsc, Intézmény: Szent István Egyetem, Kar: Károly Róbert Campus

Témavazető: Kisfaludy Irén - Közgazdásztanár, N N Deák Ferenc Gimnázium, Közgazdasági és Informatikai Szakgimnázium


Jakus Viktor
12. évfolyam
Gimnázium

DEÁK FERENC GIMNÁZIUM, KÖZGAZDASÁGI ÉS INFORMATIKAI SZAKGIMNÁZIUM, JÁSZÁROKSZÁLLÁS

Témavezető: Kisfaludi Irén

AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁG 47 ÉVE AZ EU-BAN ÉS A BREXIT

Problémafelvetés: Az Egyesült Királyság 2016. június 23-án hivatalosan is megkezdte a jogviszony felbontását az Európai Unióval, amelynek sorsdöntő procedúrája 2020. január 31-én a CEU-s időzóna szerint éjfélkor következett be: megszűnt a brit uniós tagság. Kérdés, hogyan alakul Nagy-Britannia és az EU kereskedelme, a külföldi munkavállalók helyzete és milyen globális gazdasági hatást gyakorol az érintettekre.
Kutatási célkitűzés: A szakdolgozat célja, a Brexit lehető legfrissebb adatok alapján történő elemzése, az Egyesült Királyság, az Európai Unió és benne Magyarország gazdaságára gyakorolt hatása. Választ keres arra, hogy a középiskolásokat foglalkoztatja-e ez a téma és milyen mélységekben ismerik. Emellett megoldásokat kínál arra, hogy ezen jövőjüket befolyásoló tényező iránt érdeklődjenek.
Anyag és módszer (a kutatás adatbázisa, módszertana): A vizsgálathoz a jászárokszállási székhelyű Deák Ferenc Gimnázium, Közgazdasági és Informatikai Szakgimnázium diákjai által, primer kutatás kereteiben kitöltött kérdőíveket használtam fel.
Kutatási eredmények: A diákok érdeklődnek az életüket befolyásoló európai kilátások iránt, viszont a középiskolai tananyag nem nyújt ehhez elegendő ismeretet, felkészítést.
Következtetések, javaslatok: A Brexit tárgyalások kimenetele bizonytalan, hogy egy teljes körű kereskedelmi megállapodás felváltja-e év vége után az EU-brit kapcsolatokat, vagy ennek hiányában válnak ki a Britek a közös piacból és a vámunióból.
A cél elvben egy olyan megállapodás, ami nem vámunió ugyan, de lehetővé teszi az áruk és szolgáltatások kereskedelmét zéró vámtételekkel, kvóták nélkül, ha lehet, minél jobban megkönnyített tőke- és korlátozott, de nem túlságosan nehezített munkaerőmozgások mellett.
A jövő év első napjától azonban az EU-országokból és az unión kívülről újonnan érkezőkre a brit kormány tervei szerint egységes bevándorlási szabályozás lép életbe, amely - főleg a jelentkezők szakképzettsége és angol nyelvtudása alapján - pontozásos kritériumrendszer alapján bírálja majd el a letelepedési kérelmeket.
Ezek a változások olyan hatással lesznek minden érintettre, amely mellett a középiskolás generáció sem mehet el.