Az OGLE-IV kettőscsillag-katalógus új szemszögből, avagy a kettősökön túl Fizika, Földtudományok és Matematika

35 OTDK, Fizika, Földtudományok és Matematika Szekció, Változócsillagok fizikája Tagozat.

Az OGLE-IV kettőscsillag-katalógus új szemszögből, avagy a kettősökön túl


Hallgató: Ádám Rozália
Szak: Csillagász, Képzés típusa: msc, Intézmény: Eötvös Loránd Tudományegyetem, Kar: Természettudományi Kar

Témavazető: Hajdu Tamás - fiatal kutató, N N ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet


A fedési kettőscsillagok vizsgálata az asztrofizika királyi útját képviseli, mely segítségével a többes rendszerek paramétereit kellő pontossággal megbecsülhetjük. A többes rendszerek kutatása az elmúlt időszakban új szintre lépett köszönhetően a Kepler és a TESS űrtávcsöveknek, azonban az OGLE (Optical Gravitational Lensing Experiment) égboltfelmérés is jelentősen hozzájárult a hierarchikus többes rendszerek felfedezéséhez. Ennek ellenére napjainkban csupán csak néhány olyan rendszerről tudunk, ahol a távolabbi komponens szintén mutat periodikus változásokat.

A kutatásom célja az, hogy az OGLE-IV kettőscsillag-katalógusát, amely majd félmillió kettőscsillagot tartalmaz, átvizsgáljam ilyen típusú rendszerek után kutatva, melyekből egy átfogó katalógust készítek külön figyelmet fordítva arra, hogy a rendszerek között van-e fizikai kapcsolat. Ehhez először levontam a fedési kettős átlagfénygörbéjét és a reziduál görbét elemeztem 0,1-10 periódusértékek között. Amely rendszerek szignifikáns jelet mutatnak a kettőstől eltérő periódusnál, ott elkészítem azok O−C diagramjait fényidőeffektus jeleit kutatva, hogy megállapítsam, hogy van-e köztük fizikai kapcsolat. Megvizsgáltam a fedési kettősök és a katalogizált változók távolságát, hogy a blendézés elkerülésére egy távolsági kritériumot tudjak meghatározni. Továbbá szeparáció szempontjából is megvizsgáltam a katalógus változóit.