Az NGC5897 gömbhalmaz horizontális ági változócsillagainak vizsgálata űrfotometriai módszerekkel Fizika, Földtudományok és Matematika

35 OTDK, Fizika, Földtudományok és Matematika Szekció, Változócsillagok fizikája Tagozat.

Az NGC5897 gömbhalmaz horizontális ági változócsillagainak vizsgálata űrfotometriai módszerekkel


Különdíj: t

Hallgató: Kalup Csilla
Szak: Csillagász, Képzés típusa: msc, Intézmény: Eötvös Loránd Tudományegyetem, Kar: Természettudományi Kar

Témavazetők: Molnár László - tudományos főmunkatárs, N N CSFK KTM Csillagászati Intézet,
Szabó M. Gyula, - kutató professzor, N N Gothard Asztrofizikai Obszervatórium


A Kepler űrtávcső K2 missziója során számos gömbhalmazról készített mérést, de az adatok többségének analízisét korábban még senki nem végezte el, mivel speciális eljárásokat igényel. Ezek egyike az NGC 5897 gömbhalmaz, mely [Fe/H]=-2,04 fémességével egy kifejezetten fémszegény halmaz, ahol eddig 14 változó, köztük 1 vörös óriás, 1 SX Phoenicis és 12 RR Lyrae volt ismert. Utoljára csaknem 20 évvel ezelőtt végeztek átfogó változócsillag keresést a gömbhalmazban.

Munkám során a fő célom a K2 misszió C15-ös kampánya során mért NGC 5897-es gömbhalmaz változóinak fotometriai analízise volt, különös tekintettel az RR Lyrae csillagokra. A Kepler által biztosított jó minőségű és folytonos adatsoroknak köszönhetően a pulzációs módusok eddig nem vizsgált pontosságú feltérképezését tudtam elvégezni. A K2 méréseket Gaia adatokkal kombináltam, ezáltal új változókat is kerestem a halmazban. Ehhez a Gaia fényesség adatait használva elkészítettem a halmaz szín-fényesség diagramját, hogy az ismert változókat ellenőrizzem, valamint potenciális új jelölteket azonosítsak a csillagok horizontális ágon való elhelyekedése alapján.

A dolgozatomban ismertetem a sűrű csillagmezők redukálására kifejlesztett képkivonásos fotometriát, melynek segítségével 13 korábban is ismert változóról, valamint 1 általam felfedezett új RR Lyrae csillagról kaptam fénygörbéket. A kinyert 12 elemű RR Lyrae minta frekvencia analízisének eredményeképp a fénygörbe-alakot leíró relatív Fourier-paraméterekkel az eddigieknél pontosabb klasszifikációt készítettem, továbbá sikerült két csillagnál eddig nem ismert modulációt, négy csillagnál pedig új, kis amplitúdójú plusz módusokat felfedeznem. A kapott eredményeket összehasonlítottam OGLE, korábbi K2, valamint az M3 gömbhalmaz piszkéstetői méréseivel. Az NGC 5897 RR Lyrae csillagai több szempontból is érdekesek, egyrészt az egyes altípusok eloszlása fordított arányt mutat, mint általánosságban (10 RRc és 3 RRab csillaggal rendelkezik), valamint az egyes altípusokon belül ezek a csillagok az átlagnál hosszabb periódussal rendelkeznek. Mindezek oka valószínűleg a halmaz alacsony fémességében keresendő.