CoRoT-TESS hierarchikus hármas rendszerek vizsgálata Fizika, Földtudományok és Matematika

35 OTDK, Fizika, Földtudományok és Matematika Szekció, Csillagászat Tagozat.

CoRoT-TESS hierarchikus hármas rendszerek vizsgálata


Hallgató: Matécsa Barbara
Szak: Földtudományi, Képzés típusa: bsc, Intézmény: Eötvös Loránd Tudományegyetem, Kar: Természettudományi Kar

Témavazető: Hajdu Tamás - fiatal kutató, N N Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet


A fedési kettőscsillagok vizsgálata az asztrofizika királyi útját képviseli, mivel egyedülálló módon lehetőségeket nyújtanak a komponensek fundamentális paraméterinek dinamikai úton történő meghatározásához. Emellett a többes csillagrendszerek tanulmányozása elengedhetetlen a csillagkeletkezési és a csillagfejlődési modellek fejlesztése szempontjából. A legújabb űrtávcsövek hatására, mint például a Kepler vagy a TESS űrteleszkóp, új szintre lépett a többes rendszerek kutatása. Azonban nem érdemes megfeledkezni az ezek előtt hasonló munkát végzett CoRoT űrtávcsőről sem, amely hasonló pontosságú űrfotometriát végzett.

Munkám során a CoRoT és a TESS űrtávcsövek álltal mért többes csillagrendszereket vizsgáltam és hasonlítottam össze. Kiemelkedően azokkal foglalkoztam, melyeket többször is mért a CoRoT távcső.

Miután meghatároztam a kettős periódusát, a szokásos eljárást követve elkészítettem a minimumok O−C diagramjait. Ezek átlagát felhasználva Levenberg-Marquardt és Markov Chain Monte Carlo módszerrel meghatároztam a tág pálya paramétereit.