Kapcsolattartó és relaxációs eszköz Művészeti és Művészettudományi

35 OTDK, Művészeti és Művészettudományi Szekció, Design 1. Tagozat.

Kapcsolattartó és relaxációs eszköz


Helyezés: 1

Hallgató: Ujszászi Péter
Szak: Formatervező művész, Képzés típusa: ma, Intézmény: Budapesti Metropolitan Egyetem, Kar: Művészeti és Kreatívipari Kar

Témavazető: György Árpád Hunor - egyetemi tanársegéd, formatervező művész, a Formatervező művész mesterszak vezetője, Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari Kar


A koronavírus pandémia következtében számtalan új, váratlan élethelyzetváltozással kellett szembenéznie a társadalomnak, így rengeteg ember került részleges vagy akár teljes fizikai izolációba. A társadalmi elszigetelődés, a szociális és változatos környezeti ingerek hatása a legtöbb ember számára nehezen tolerálható állapot, az egyénekre gyakorolt negatív élettani hatásai pedig súlyos pszichés következményekkel is járhat. Azok a szoros, szerelmi párkapcsolatban álló személyek, akik a járványhelyzet okán egyáltalán nem, vagy csak speciális körülmények között találkozhatnak, hatványozottan kellemetlen időket élnek meg.


Testi és szellemi jóllétünk érdekében érdemes ezeket a hatásokat tudatosan ellensúlyozni, például rendszeres táv-kapcsolattartással és különböző relaxációs-meditációs módszerekkel. Termékemben ezeket szeretném ötvözni, egyesítve egy meditációs segédeszköz és egy taktilis jelzőrendszer tulajdonságait.


A termékkoncepció egy testen viselhető, moduláris eszköz. Elsősorban csuklón, karóra szerűen hordható termék, de különböző kiegészítők bevonásával a test más, arra érzékeny területein is viselhető lenne. Az felhasználó a tárgy érintése, simogatása közben könnyen képes kialakítani egy repetitív mozdulatot, mellyel egy meditatív állapot elérése a cél. A termékpáron eközben különböző mechanikailag keltett jelek kombinációival jelezhet a másik félnek, ezzel a terméket és azon keresztül, metafórikus értelemben a távolban lévő párját is magához közel érezni.

Úgy gondolom, az eszköz összhangot teremt a funkcionalitás és az esztétika között és ezzel egy olyan tárggyá válhat, melyet szívesen és eredményesen használnak.