BOWOOD Művészeti és Művészettudományi

35 OTDK, Művészeti és Művészettudományi Szekció, Design 2. Tagozat.

BOWOOD


Hallgató: Kiss Lúcia Beatrix
Szak: Formatervező művész, Képzés típusa: ma, Intézmény: Budapesti Metropolitan Egyetem, Kar: Művészeti és Kreatívipari Kar

Témavazető: Pataki Dávid - óraadó tanár, Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari Kar


Tervezésemben megoldást szeretnék kínálni az ágyban való szabadidős laptophasználatra. A koncepciót a saját szokásaim inspirálták. Az alkotás során szeretném beépíteni a textil használatát a formatervezésbe. Emellett nagyon fontos számomra, hogy egy olyan tárgyat készítsek amely, bármikor szétszedhető tárolási szempontből, akár egysíkká alakítható, és könnyen hordozható. Tervezői szemmel nézve, nagyon izgalmasnak találom, hogy erre megoldást keressek.
Elsőként hajtogatással kísérleteztem, egy lapból alakítottam ki felületeket. Különböző minőségű papírokkal használtam fel, hogy lemodellezzem a hajlási szögeket. Több változatból kiemelve egyet a hajtogatások közül kíséri végig a tervezést, amely megjelenik az a laptoptartón. A tárgy a hajtásokból eredően síklappá alakítható, így összecsukott állapotban kis mérettel rendelkezik. A hajtásokat szendvicsszerűen elhelyezett rétegelt falemez elemekkel oldottam meg egy filc hordozón, amely anyagminőségéből adódóan segíti a hajlást. A tárgy anyagvastagsága 3 rétegből tevődik össze. A hordozó 2 mm, a két réteg rétegelt falemez egyenként 6 mm vastagsággal rendelkezik. Az élek mentén hajlást segítve a szögtöbbletet elkellett távolítani. Erre a problémára több kísérletet készítettem, szögben csiszoltam le az éleket, emellett az elemek közt távolságot hagytam. A hordozó anyag problémájára többféle anyagot kipróbáltam, bőrt, vékony fóliát, de az ipari filc bizonyult a legmegfelelőbbnek.
Maga a hajtogatásból, és az anyagtulajdonságokból adódóan két féle megjelenést képes mutatni. A felhasznált anyagokban törekedtem az időtállóságra, és a könnyen felhasználhatóságra gyártási szemszögből. A felhasznált falemezeket tartósságot fokozva egy viaszréteggel vonnám be, hogy cseppálló, és könnyebben tisztítható legyen. Egy másik főszempont volt számomra a hulladékmentesség, ezért a gyártás során egy lemez/lapból kialakítható megoldást hoztam. A laptoptartó felsőfelületébe mágneseket helyeztem el rejtve, így rögzítve a lábakat, hogy használat közben ne mozogjanak.
A tervezés végére létrejött egy olyan laptop tartó, amellyel megoldást találtam az elsődleges probléma felvetésemre.