TÖBBFUNKCIÓS BÚTORCSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTOTT ANYAGOKBÓL Művészeti és Művészettudományi

35 OTDK, Művészeti és Művészettudományi Szekció, Design 1. Tagozat.

TÖBBFUNKCIÓS BÚTORCSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTOTT ANYAGOKBÓL


Helyezés: 2

Hallgató: Lukovics Flóra Sarolta
Szak: Környezetkultúra, Képzés típusa: ma, Intézmény: Budapesti Metropolitan Egyetem, Kar: Művészeti és Kreatívipari Kar

Témavazető: György Árpád Hunor - egyetemi tanársegéd, Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari Kar


A mai ember elvárásai magasak az őt körülvevő környezettel szemben: megjelent a fenntartható fejlődés igénye, ezen belül is a környezettudatos tervezés; valamint kiemelt fontosságot kapott a különböző életvitelekhez való alkalmazkodás, formai és eszmei szinten egyaránt.


Célom egy olyan több, tiszta formavilágú elemből álló, moduláris bútorcsalád kialakítása volt, amely megfelel ezeknek az elvárásoknak, s emellett figyelembe veszi ember és tárgy, valamint tárgy és környezet harmóniáját.


Pályázati munkám tervezése során három fő témát vizsgáltam: a helyhiányt, a modularitást és az anyagbeli kísérleteket. E problémakörök izgalmas kérdéseket vetnek fel, ezek közül igyekeztem néhányat megválaszolni a született terveken keresztül:
A bútorok sorolhatósága, kombinálhatósága számtalan lehetőséget kínál, személyre szabhatóvá teszi őket; ugyanakkor önmagukban is megállják a helyüket használatuk során. Összeillesztve valami egészen új építhető belőlük, legyen az sámli, tálca, vagy akár ülőalkalmatosság. A játékosság, a hajlított formák élménnyé teszik a használatot.


Alapos kutatás után a témában a bútorok anyagát a környezettudatos tervezés jegyében választottam ki, ügyelve a visszaforgathatóságra és a termékek élettartamának, minőségének növelésére.
E ténynek és a formabeli, aránybeli megoldásoknak köszönhetően lesz ez a tárgyi együttes szerethető a mai felhasználó számára.